Gradient funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 23 razy
Gradient funkcji.
Obliczyć gradient w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)=\tg \sqrt{x ^{2}+y ^{2} } }\). Po policzeniu pochodnych cząstkowych wychodzi mi symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ \frac{0}{0} }\). Przy liczeniu pochodnych w punkcie z definicji, zarówno po \(\displaystyle{ x}\), jak i po \(\displaystyle{ y}\), wychodzi mi \(\displaystyle{ 1}\). Czy to oznaca, że gradient tej funkcji w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) nie istnieje czy jest równy \(\displaystyle{ (1,1)}\)?
Ostatnio zmieniony 24 maja 2020, o 16:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Gradient funkcji.
Pokaż jak liczysz. Ja sądzę, że pochodne cząstkowe nie istnieją więc gradient też.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 23 razy
Re: Gradient funkcji.
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x}= \frac{2x}{ (\cos \sqrt{x ^{2}+y ^{2} }) ^{2} \cdot 2 \cdot \sqrt{x ^{2}+y ^{2} } } }\). Dla \(\displaystyle{ y}\) tak sam, tylko w liczniku \(\displaystyle{ 2y}\).Janusz Tracz pisze: ↑24 maja 2020, o 12:26Pokaż jak liczysz. Ja sądzę, że pochodne cząstkowe nie istnieją więc gradient też.
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x}(0,0)= \lim_{h \to 0} = \frac{f(h,0)-f(0,0)}{h}= \lim_{h \to0 } \frac{\tg h}{h}=1 }\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2020, o 16:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Gradient funkcji.
\(\displaystyle{ f(h,0)}\) to nie \(\displaystyle{ \tg h}\) tylko \(\displaystyle{ \tg \sqrt{h^2} }\) czyli \(\displaystyle{ \tg \left| h\right| }\). Zatem granica ta zależy od sposoby dążenia \(\displaystyle{ h}\) do zera. Gdy \(\displaystyle{ h \rightarrow 0^-}\) to wynikiem nie jest \(\displaystyle{ 1}\) tylko \(\displaystyle{ -1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 23 razy
Re: Gradient funkcji.
No tak, zupełnie zapomniałam o wartości bezwzględnej, dziękuję bardzo!Janusz Tracz pisze: ↑24 maja 2020, o 12:59 \(\displaystyle{ f(h,0)}\) to nie \(\displaystyle{ \tg h}\) tylko \(\displaystyle{ \tg \sqrt{h^2} }\) czyli \(\displaystyle{ \tg \left| h\right| }\). Zatem granica ta zależy od sposoby dążenia \(\displaystyle{ h}\) do zera. Gdy \(\displaystyle{ h \rightarrow 0^-}\) to wynikiem nie jest \(\displaystyle{ 1}\) tylko \(\displaystyle{ -1}\).