Czy jest błąd w zadaniu?-l'Hospital

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
adir7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 13 sty 2009, o 20:16
Podziękował: 21 razy

Czy jest błąd w zadaniu?-l'Hospital

Post autor: adir7 »

Jest do policzenia granica \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \frac{ \pi }{2} } (\tan x) ^{ \frac{1}{x- \frac{ \pi }{2} } } }\). Oczywiście przekształcam ją do liczby Eulera i liczę granicę z wykładnika. Wtedy wychodzi mi, że dąży ona do \(\displaystyle{ \left[ \infty \cdot \infty \right] }\). Albo źle na to patrzę, albo zadanie ma błąd. Tym bardziej, że odpowiedź to \(\displaystyle{ e^{2}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Czy jest błąd w zadaniu?-l'Hospital

Post autor: a4karo »

Tu nie ma co przekształcać. I oczywiście tylko lewostronna granica na sens.
Podstawa dąży do nieskończoności, wykladnik do minus nieskończoności, całość do zera.
ODPOWIEDZ