Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
\(\displaystyle{ f(x, y) = |x| + |y|}\)
Jedynymi punktami krytycznymi tej funkcji są \(\displaystyle{ \mathbb{R} \times \left\{ 0\right\} }\) i \(\displaystyle{ \left\{ 0\right\} \times \mathbb{R}}\). (Brak istnienia pochodnej)
Wiadomo, ze \(\displaystyle{ \left( 0, 0\right) }\) jest minimum lokalnym, ale co z pozostałymi punktami krytycznymi?
Umiem pokazać, ze na pewno nie są to ekstrema ale to nie wyklucza punktów siodłowych.
Próbowałem z definicji pokazać ze to nie są punkty siodłowe ale niestety bez skutku.
Jak w takim razie pokazać ze to nie są punkty siodłowe?
Jedynymi punktami krytycznymi tej funkcji są \(\displaystyle{ \mathbb{R} \times \left\{ 0\right\} }\) i \(\displaystyle{ \left\{ 0\right\} \times \mathbb{R}}\). (Brak istnienia pochodnej)
Wiadomo, ze \(\displaystyle{ \left( 0, 0\right) }\) jest minimum lokalnym, ale co z pozostałymi punktami krytycznymi?
Umiem pokazać, ze na pewno nie są to ekstrema ale to nie wyklucza punktów siodłowych.
Próbowałem z definicji pokazać ze to nie są punkty siodłowe ale niestety bez skutku.
Jak w takim razie pokazać ze to nie są punkty siodłowe?
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
Jaką definicję punktu siodłowego znasz? Według tej, której ja używam, punkt siodłowy ma sens tylko tam, gdzie pochodne kierunkowe istnieją.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
Już tłumaczę. Na siodle bez pochodnych kierunkowych tylek by strasznie bolał
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
Punkt siodlowy - > powierzchnia styczna - > pochodna - > pochodne kierunkowe
Dodano po 2 godzinach 57 sekundach:
Wracając do tematu : wykresem tej funkcji jest postawiona na czubku piramida Cheoosa o nieskończonego wysokości. Czy potrafisz opisać płaszczyzny styczne do tego wykresu w różnych punktach (na krawędziach nie ma płaszczyzn stycznych, są za to płaszczyzny podpierające)
Dodano po 2 godzinach 57 sekundach:
Wracając do tematu : wykresem tej funkcji jest postawiona na czubku piramida Cheoosa o nieskończonego wysokości. Czy potrafisz opisać płaszczyzny styczne do tego wykresu w różnych punktach (na krawędziach nie ma płaszczyzn stycznych, są za to płaszczyzny podpierające)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
To nie jest uzasadnienie definicji punktu siodłowego powierzchni.
Jaka jest różnica między punktami stacjonarnymi, siodłowymi i krytycznymi powierzchni ?
Jaka jest różnica między punktami stacjonarnymi, siodłowymi i krytycznymi powierzchni ?
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
Punkt stacjonarny = punkt, gdzie wszystkie pochodne cząstkowe znikają = punkt, gdzie gradient jest odwzorowaniem zerowym.
Punkt krytyczny = punkt stacjonarny lub punkt, gdzie nie wszystkie pochodne cząstkowe są określone.
Punkt siodłowy = punkt, gdzie pochodne we wzajemnie prostopadłych kierunkach zerują się, ale nie ma minimum/maksimum lokalnego. Nazwa wzięła się od funkcji \(\displaystyle{ x^2 - y^2}\).
To są definicje, jakie wyłożono mi na kursie z analizy. Widać więc, że funkcja \(\displaystyle{ |x| + |y|}\) nie ma punktów siodłowych. Ale może autor zna inne definicje, i wtedy zadanie ma inne rozwiązanie.
Punkt krytyczny = punkt stacjonarny lub punkt, gdzie nie wszystkie pochodne cząstkowe są określone.
Punkt siodłowy = punkt, gdzie pochodne we wzajemnie prostopadłych kierunkach zerują się, ale nie ma minimum/maksimum lokalnego. Nazwa wzięła się od funkcji \(\displaystyle{ x^2 - y^2}\).
To są definicje, jakie wyłożono mi na kursie z analizy. Widać więc, że funkcja \(\displaystyle{ |x| + |y|}\) nie ma punktów siodłowych. Ale może autor zna inne definicje, i wtedy zadanie ma inne rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
Ale ześ się doczepił. Uzasadnienie definicji? Po co ci to?
Definicje przyjmujesz z dobrodziejstwem inwentarza i żadne uzasadnienie nie jest potrzebne.
Jeżeli nie zauważyłeś, pytamy autora posta o to jak mu zdefiniowano punkt siodlowy po to, żeby udzielić odpowiedzi na pytanie. W zależności od tego, co odpowie (a na razie nie raczył) udzielimy pomocy.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
Moja definicja punktu siodłowego:
\(\displaystyle{ f}\) ma siodłowy punkt w \(\displaystyle{ (x, y)}\), jeśli istnieje kolo o środku \(\displaystyle{ (x, y)}\) takie ze:
\(\displaystyle{ f }\) przyjmuje maksymalna wartość na jednej średnicy kolo tylko w \(\displaystyle{ (x, y)}\),
i przyjmuje minimalna wartość na innej średnicy tego kola tylko w \(\displaystyle{ (x, y)}\)
\(\displaystyle{ f}\) ma siodłowy punkt w \(\displaystyle{ (x, y)}\), jeśli istnieje kolo o środku \(\displaystyle{ (x, y)}\) takie ze:
\(\displaystyle{ f }\) przyjmuje maksymalna wartość na jednej średnicy kolo tylko w \(\displaystyle{ (x, y)}\),
i przyjmuje minimalna wartość na innej średnicy tego kola tylko w \(\displaystyle{ (x, y)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
Funkcja, której wykresem jest powierzchnia \(\displaystyle{ z = f(x,y) }\) ma w punkcie \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0}) }\) punkt siodłowy , wtedy i tylko wtedy, gdy po przecięciu tej powierzchni dwoma prostopadłymi płaszczyznami przechodzących przez ten punkt na jednej z nich występuje minimum lokalne, na drugiej - maksimum lokalne. W punkcie siodłowym wyznacznik macierzy drugiej różniczki \(\displaystyle{ D f(x_{0}, y_{0})< 0. }\)
Funkcja, której wykresem jest powierzchnia \(\displaystyle{ z = f(x,y) }\) ma punkt krytyczny \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0}), }\) jeśli obie pochodne cząstkowe funkcji \(\displaystyle{ f_{|x}(x_{0}, y_{0}) = 0 , \ \ f_{|y}(x_{0}, y_{0})= 0 }\) lub co najmniej jedna z pochodnych cząstkowych nie istnieje.
Funkcja, której wykresem jest powierzchnia \(\displaystyle{ z = f(x,y) }\) ma punkt stacjonarny \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0}), }\) jeśli obie pochodne cząstkowe funkcji \(\displaystyle{ f_{|x}(x_{0}, y_{0}) = 0 , \ \ f_{|y}(x_{0}, y_{0})= 0. }\) W punkcie tym występuje minimum lub maksimum lokalne funkcji, w zależności od określoności macierzy drugiej różniczki. Jeśli macierz drugiej różniczki \(\displaystyle{ D^2( f(x_{0}, y_{0})) }\) jest określona dodatnio- funkcja ma w tym punkcie minimum lokalne, jeśli zaś ujemnie - lokalne maksimum.
Funkcja, której wykresem jest powierzchnia \(\displaystyle{ z = f(x,y) }\) ma punkt krytyczny \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0}), }\) jeśli obie pochodne cząstkowe funkcji \(\displaystyle{ f_{|x}(x_{0}, y_{0}) = 0 , \ \ f_{|y}(x_{0}, y_{0})= 0 }\) lub co najmniej jedna z pochodnych cząstkowych nie istnieje.
Funkcja, której wykresem jest powierzchnia \(\displaystyle{ z = f(x,y) }\) ma punkt stacjonarny \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0}), }\) jeśli obie pochodne cząstkowe funkcji \(\displaystyle{ f_{|x}(x_{0}, y_{0}) = 0 , \ \ f_{|y}(x_{0}, y_{0})= 0. }\) W punkcie tym występuje minimum lub maksimum lokalne funkcji, w zależności od określoności macierzy drugiej różniczki. Jeśli macierz drugiej różniczki \(\displaystyle{ D^2( f(x_{0}, y_{0})) }\) jest określona dodatnio- funkcja ma w tym punkcie minimum lokalne, jeśli zaś ujemnie - lokalne maksimum.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
@janusz47 definicji punktu siodłowego jest wiele i nie ma sensu ich przytaczanie tutaj. Autor posta podał definicję i rozwiązując zadania trzeba się jej trzymać.
NB funkcja `f(x,y)=xy` ma punkt siodłowy w `(0,0)` ale wyznacznik `Df(0,0)` nie jest ujemny, więc pewnie znów napisałeś coś, czego nie chciałeś.
Również Twoje stwierdzenie dotyczące punktu stacjonarnego
jest - delikatnie mówiąc - nieprawdziwe.
Doceniam Twój nauczycielski zapał, ale proszę czytaj i sprawdzaj to, co piszesz, bo za dużo Twoich rzeczy trzeba prostować.
NB funkcja `f(x,y)=xy` ma punkt siodłowy w `(0,0)` ale wyznacznik `Df(0,0)` nie jest ujemny, więc pewnie znów napisałeś coś, czego nie chciałeś.
Również Twoje stwierdzenie dotyczące punktu stacjonarnego
W punkcie tym występuje minimum lub maksimum lokalne funkcji, w zależności od określoności macierzy drugiej różniczki
jest - delikatnie mówiąc - nieprawdziwe.
Doceniam Twój nauczycielski zapał, ale proszę czytaj i sprawdzaj to, co piszesz, bo za dużo Twoich rzeczy trzeba prostować.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Jak uzasadnić brak punktów siodłowych?
Przynajmniej definicja ta nie wymaga patrzenia w górę na piramidę Cheopsa (nie Cheoosa) ani znajomości płaszczyzn podpierających.