Maksymalna wartość wyrażenia
Maksymalna wartość wyrażenia
Mam do wykazania, że przy ustalonym \(\displaystyle{ a}\) maksymalną wartością wyrażenia \(\displaystyle{ \dfrac{b}{a^2 + b^2}}\) jest \(\displaystyle{ \dfrac{1}{2a}}\). W jaki sposób można to pokazać,próbowałam traktować to jako funkcję \(\displaystyle{ f(b)=\dfrac{b}{a^2 + b^2}}\) licząc \(\displaystyle{ f'(b)=0}\) jednak w tym zadaniu chyba nie o to chodzi :/
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Maksymalna wartość wyrażenia
Jakieś założenia? Dla \(\displaystyle{ b>0, \ a<0}\) nie będzie to prawdą.
Powiedzmy, że \(\displaystyle{ a>0}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ \frac{b}{a^{2}+b^{2}}\le \frac{1}{2a}\Leftrightarrow 2ab\le a^{2}+b^{2}\Leftrightarrow (a-b)^{2}\ge 0}\)
co jest oczywiste.
Powiedzmy, że \(\displaystyle{ a>0}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ \frac{b}{a^{2}+b^{2}}\le \frac{1}{2a}\Leftrightarrow 2ab\le a^{2}+b^{2}\Leftrightarrow (a-b)^{2}\ge 0}\)
co jest oczywiste.