Witam, z uwagi na zaistniałą sytuację w kraju i na świecie zdecydowałem , nauczyć się troszkę więcej niż do tej pory mam w programie nauczania.
Zdecydowałem się na badanie zmienności funkcji przy użyciu rachunku różniczkowego.
Zrobiłem kilka zadań jak mniemam dobrze , jednak trafiłem na jedno które sprawiło mi dość duży kłopot.
Oto one :
$$f(x)=\arctg(x)+\arctg\left( \frac{1+x \sqrt{3} }{x- \sqrt{3} }\right) $$
Zadanie polega na tym by sprawdzić czy funkcja jest stała na podanym zbiorze \(\displaystyle{ D=( \sqrt{3}, +\infty )}\) jeśli tak to wyznaczyć stałą .
Jeżeli komuś jak mi, nudzi się podczas kwarantanny i umie zrobić to zadanie od początku do końca to bardzo prosiłbym o rozwiązanie. Ponieważ nie ma odpowiedzi w książce do tego przykładu .
Pozdrawiam.
Problem z badaniem zmienności funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2020, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Problem z badaniem zmienności funkcji.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2020, o 11:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2020, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Problem z badaniem zmienności funkcji.
Można przywalić ze wzoru:
\(\displaystyle{ \arctan x+\arctan y=\pi+\arctan\left(\frac{x+y}{1-xy}\right),x>0, \ y>0, \ xy>1}\)
Najpierw sprawdzimy, że spełnione są jego założenia:
istotnie, dla \(\displaystyle{ x>\sqrt{3}}\) mamy oczywiście \(\displaystyle{ x>0, \ \frac{1+x\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}>0}\), a także
\(\displaystyle{ x\cdot \frac{1+x\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}>1\Leftrightarrow x+x^{2}\sqrt{3}>x-\sqrt{3}\Leftrightarrow x^{2}\sqrt{3}>-\sqrt{3}}\)
co jest oczywiste (liczba dodatnia większa od liczby ujemnej).
Otrzymujemy zatem
\(\displaystyle{ \arctan x+\arctan\left(\frac{1+x\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}\right)=\pi+\arctan\left(\frac{x+\frac{1+x\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}}{1-\frac{x+x^{2}\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}} \right)\\=\pi+\arctan\left(\frac{x^{2}+1}{-\sqrt{3}\left(x^{2}+1\right)} \right)=\pi-\arctan\left(\frac{1}{\sqrt{3}}\right)=\pi-\frac{\pi}{6}=\frac{5}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ \arctan x+\arctan y=\pi+\arctan\left(\frac{x+y}{1-xy}\right),x>0, \ y>0, \ xy>1}\)
Najpierw sprawdzimy, że spełnione są jego założenia:
istotnie, dla \(\displaystyle{ x>\sqrt{3}}\) mamy oczywiście \(\displaystyle{ x>0, \ \frac{1+x\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}>0}\), a także
\(\displaystyle{ x\cdot \frac{1+x\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}>1\Leftrightarrow x+x^{2}\sqrt{3}>x-\sqrt{3}\Leftrightarrow x^{2}\sqrt{3}>-\sqrt{3}}\)
co jest oczywiste (liczba dodatnia większa od liczby ujemnej).
Otrzymujemy zatem
\(\displaystyle{ \arctan x+\arctan\left(\frac{1+x\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}\right)=\pi+\arctan\left(\frac{x+\frac{1+x\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}}{1-\frac{x+x^{2}\sqrt{3}}{x-\sqrt{3}}} \right)\\=\pi+\arctan\left(\frac{x^{2}+1}{-\sqrt{3}\left(x^{2}+1\right)} \right)=\pi-\arctan\left(\frac{1}{\sqrt{3}}\right)=\pi-\frac{\pi}{6}=\frac{5}{6}\pi}\)
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy