Pochodna odwzorowania wieloliniowego

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Pochodna odwzorowania wieloliniowego

Post autor: strefa61 »

Cześć, mam problem ze zrozumieniem deifnicji (no, w zasadzie twierdzenia):
Rozważmy odwzorowanie wieloliniowe i ciągłe: \(\displaystyle{ F\in L\left( V_1,...,V_k;W\right) }\) Wtedy zachodzi:
\(\displaystyle{ F'\left( v_1,...,v_k\right) \left( h_1,..,h_k\right) = \sum_{i=1}^{k}F\left( v_1,...,v_{i-1},h_i,v_{i+1},...,v_k\right) }\) i jest to odwzorowanie ponoć \(\displaystyle{ k-1}\) liniowe.
Nie mogę pojąć względem których \(\displaystyle{ k-1}\) zmiennych to jest liniowe:
Prosty przykład:
\(\displaystyle{ F'\left( v_1,...,v_k\right) \left( h_1,..,h_k\right) + F'\left( v_1,...,v_k\right) \left( h'_1,..,h_k\right)=F\left( h_1,...,v_k\right)+F\left( h'_1,...,v_k\right) + 2 \sum_{i=2}^{k}F\left( v_1,...,h_i,..,v_k\right) }\)
zaś:
\(\displaystyle{ F'\left( v_1,...,v_k\right) \left( h_1+h'_1,..,h_k\right) = F\left( h_1,...,v_k\right)+F\left( h'_1,...,v_k\right) + \sum_{i=2}^{k}F\left( v_1,...,h_i,..,v_k\right) }\)
I tak z każdą zmienną \(\displaystyle{ h_i}\). W czym jest problem?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Pochodna odwzorowania wieloliniowego

Post autor: matmatmm »

strefa61 pisze: 5 lut 2020, o 16:07 \(\displaystyle{ F'\left( v_1,...,v_k\right) \left( h_1,..,h_k\right) = \sum_{i=1}^{k}F\left( v_1,...,v_{i-1},h_i,v_{i+1},...,v_k\right) }\) i jest to odwzorowanie ponoć \(\displaystyle{ k-1}\) liniowe.
Bo to nieprawda jest. Pochodna w dowolnym punkcie jest odwzorowaniem liniowym. W naszym przypadku oznacza to, że

\(\displaystyle{ F' (v)( \alpha h+h')=\alpha F'(v)(h)+F'(v)(h')}\)

, gdzie \(\displaystyle{ v=\left( v_1,...,v_k\right), \alpha\in\mathbb{K}, h=\left( h_1,..,h_k\right), h'=\left( h_1',..,h_k'\right) }\)
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Re: Pochodna odwzorowania wieloliniowego

Post autor: strefa61 »

Hmm, spróbuję lepiej poszukać, ale znalazłem takie twierdzenie w kilku miejscach, więc wydaje mi się, że coś w nim jest. (W szczególności pochodna dwuliniowego odwzorowania jest odwzorowaniem liniowym rzeczywiście.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Pochodna odwzorowania wieloliniowego

Post autor: matmatmm »

No bo wzór jest poprawny. Niepoprawne było stwierdzenie, że to odwzorowanie \(\displaystyle{ k-1}\) liniowe. Nawiasem mówiąc funkcja \(\displaystyle{ F'(v)}\) jest funkcją \(\displaystyle{ k}\) zmiennych, więc mówienie o \(\displaystyle{ k-1}\) liniowości jest dziwne.
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Re: Pochodna odwzorowania wieloliniowego

Post autor: strefa61 »

Chyba rzeczywiście masz rację. Poszukałem jeszcze trochę i faktycznie. Dzięki.
ODPOWIEDZ