Równanie różniczkowe ax+bx+c
Równanie różniczkowe ax+bx+c
\(\displaystyle{ \left( \frac{dy}{dx} + 3\right) (y+3x-2)=(3x+y)^2}\)
Witam czy odpowiedz do tego zadania to \(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C} -3x}\) ?? Takie rozwiązanie mi wyszło i chciałbym sie upewnić . Z góry dziękuje
Witam czy odpowiedz do tego zadania to \(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C} -3x}\) ?? Takie rozwiązanie mi wyszło i chciałbym sie upewnić . Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 20 sty 2020, o 21:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równanie różniczkowe ax+bx+c
\(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } + 3 = \frac{ (3x+y)^{2} }{y +3x-2} }\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } = \frac{ (3x+y)^{2}-3 }{y +3x-2} }\)
\(\displaystyle{ t = 3x +y \rightarrow y = t-3x \rightarrow y' = t' - 3 }\)
\(\displaystyle{ y' = \frac{ t^{2}-3 }{t-2} }\)
\(\displaystyle{ \frac{dt}{ \dd x }= \frac{t}{t-2} }\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t-2}{t} dt = \int_{}^{} dx }\)
\(\displaystyle{ t - 2\ln|t|= x+c / e^{(..)} }\)
\(\displaystyle{ t =\pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ 3x + y = t = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } -3x}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } = \frac{ (3x+y)^{2}-3 }{y +3x-2} }\)
\(\displaystyle{ t = 3x +y \rightarrow y = t-3x \rightarrow y' = t' - 3 }\)
\(\displaystyle{ y' = \frac{ t^{2}-3 }{t-2} }\)
\(\displaystyle{ \frac{dt}{ \dd x }= \frac{t}{t-2} }\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t-2}{t} dt = \int_{}^{} dx }\)
\(\displaystyle{ t - 2\ln|t|= x+c / e^{(..)} }\)
\(\displaystyle{ t =\pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ 3x + y = t = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } -3x}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2020, o 22:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równanie różniczkowe ax+bx+c
\(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } + 3 = \frac{ (3x+y)^{2} }{y +3x-2} }\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } = \frac{ (3x+y)^{2} }{y +3x-2}-3}\)
\(\displaystyle{ t = 3x +y \rightarrow y = t-3x \rightarrow y' = t' - 3 }\)
\(\displaystyle{ y' = \frac{ t^{2} }{t-2}-3 }\)
\(\displaystyle{ t' - 3 = \frac{ t^{2} }{t-2}-3 }\)
\(\displaystyle{ \frac{dt}{ \dd x }= \frac{t}{t-2} }\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t-2}{t} dt = \int_{}^{} dx }\)
\(\displaystyle{ t - 2\ln|t|= x+c / e^{(..)} }\)
\(\displaystyle{ t =\pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ 3x + y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } -3x}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } = \frac{ (3x+y)^{2} }{y +3x-2}-3}\)
\(\displaystyle{ t = 3x +y \rightarrow y = t-3x \rightarrow y' = t' - 3 }\)
\(\displaystyle{ y' = \frac{ t^{2} }{t-2}-3 }\)
\(\displaystyle{ t' - 3 = \frac{ t^{2} }{t-2}-3 }\)
\(\displaystyle{ \frac{dt}{ \dd x }= \frac{t}{t-2} }\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t-2}{t} dt = \int_{}^{} dx }\)
\(\displaystyle{ t - 2\ln|t|= x+c / e^{(..)} }\)
\(\displaystyle{ t =\pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ 3x + y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } -3x}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2020, o 23:09 przez Milanner, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Równanie różniczkowe ax+bx+c
A to czerwone skąd?Milanner pisze: ↑20 sty 2020, o 22:53 \(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } + 3 = \frac{ (3x+y)^{2} }{y +3x-2} }\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } = \frac{ (3x+y)^{2} }{y +3x-2}-3}\)
\(\displaystyle{ t = 3x +y \rightarrow y = t-3x \rightarrow y' = t' - 3 }\)
\(\displaystyle{ y' = \frac{ t^{2} }{t-2}-3 }\)
\(\displaystyle{ t' - 3 = \frac{ t^{2} }{t-2}-3 }\)
\(\displaystyle{ \red{ \frac{dt}{ \dd x }= \frac{t}{t-2} } }\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t-2}{t} dt = \int_{}^{} dx }\)
\(\displaystyle{ t - 2\ln|t|= x+c / e^{(..)} }\)
\(\displaystyle{ t =\pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ 3x + y = t = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } }\)
\(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{t}- e^{x}\cdot C } -3x}\)
No i na końcu to `t` musi zniknąć
Re: Równanie różniczkowe ax+bx+c
To co Pan zaznaczył na czerwono to bład przy pisaniu, oczywiscie powinno byc \(\displaystyle{ t^2}\) zamiast t . Co do końcowego wyniku to
\(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{3x + y}- e^{x}\cdot C } - 3x}\), tak jest dobrze ?
\(\displaystyle{ y = \pm \sqrt{ e^{3x + y}- e^{x}\cdot C } - 3x}\), tak jest dobrze ?
Re: Równanie różniczkowe ax+bx+c
No tak. Rozwiązałem całkę wychodzi mi teraz coś takiego \(\displaystyle{ \frac{t^2+4t-12}{2}+4\ln|t-2|=x + C }\) i nie mam pojecia jak wyznaczyć z tego \(\displaystyle{ t}\)..
Ostatnio zmieniony 21 sty 2020, o 02:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równanie różniczkowe ax+bx+c
Ja rachunki sprawdziłem.
\frac{t-2}{t^2} \dd t = \dd x \\
\ln \left| t \right| + \frac{2}{t}=x+C\\
\ln \left| y+3x \right| + \frac{2}{y+3x}=x+C}\)
Nie można w jawny sposób wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\) lub \(\displaystyle{ y}\), więc wynikiem jest powyższa postać uwikłana.
\(\displaystyle{ t'= \frac{t^2}{t-2}\\Milanner pisze: ↑20 sty 2020, o 22:53 \(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } + 3 = \frac{ (3x+y)^{2} }{y +3x-2} }\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{ \dd x } = \frac{ (3x+y)^{2} }{y +3x-2}-3}\)
\(\displaystyle{ t = 3x +y \rightarrow y = t-3x \rightarrow y' = t' - 3 }\)
\(\displaystyle{ y' = \frac{ t^{2} }{t-2}-3 }\)
\(\displaystyle{ t' - 3 = \frac{ t^{2} }{t-2}-3 }\)
\frac{t-2}{t^2} \dd t = \dd x \\
\ln \left| t \right| + \frac{2}{t}=x+C\\
\ln \left| y+3x \right| + \frac{2}{y+3x}=x+C}\)
Nie można w jawny sposób wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\) lub \(\displaystyle{ y}\), więc wynikiem jest powyższa postać uwikłana.