Równanie jednorodne

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Równanie jednorodne

Post autor: mac18 »

Hej,
utknąłem w trakcie rozwiązywania następującego równania:
\(\displaystyle{ \frac{ \dd y }{ \dd x } \cdot (x + y) = y - x}\)
Podzieliłem przez \(\displaystyle{ x}\) i zrobiłem podstawienie: \(\displaystyle{ t = \frac{y}{x} }\)
Doszedłem do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \int \frac{t+1}{t ^{2} +1} \dd t = \ln \left| x\right| + C}\).

Zastanawiam się jak rozpykać całkę po lewej. Próbowałem znaleźć jakieś dobre podstawienie, ale jakoś nie mogę się wszystkiego pozbyć. Poproszę o podpowiedź :)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równanie jednorodne

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ \int \frac{t+1}{t ^{2} +1} \dd t =\frac12\int \frac{2t}{t ^{2} +1} \dd t + \int \frac{1}{t ^{2} +1} \dd t}\).

JK
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Re: Równanie jednorodne

Post autor: mac18 »

Jest Pan wielki ! Dziękuję
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Równanie jednorodne

Post autor: kerajs »

mac18 pisze: 18 sty 2020, o 17:35
\(\displaystyle{ \int \frac{t+1}{t ^{2} +1} \dd t = \ln \left| x\right| + C}\).
Sprawdź rachunki, proszę.
Czy tam nie powinno być:
\(\displaystyle{ \int \frac{t+1}{t ^{2} +1} \dd t = - \ln \left| x\right| + C}\).
ODPOWIEDZ