Odwracalność funkcji wielu zmiennych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Odwracalność funkcji wielu zmiennych

Post autor: strefa61 »

Cześć. Mamy funkcję: \(\displaystyle{ f\left( x,y\right) = \left( y^3,x^3\right) }\) Mam wyznaczyć punkty, w których ta funkcja jest odwracalna lokalnie i sprawdzić czy jest odwracalna globalnie.
\(\displaystyle{ M_J = \left[\begin{array}{cc} 0& 3y^2\\ 3x^2&0 \end{array}\right] }\) wyznacznik zeruje się w \(\displaystyle{ x=0 \vee y=0}\).
Moje pytanie: czy to znaczy, że tej funkcji nie da się w tych punktach odwrócić? Dlaczego? Przecież f jest bijekcją: \(\displaystyle{ f^{-1}\left( x,y\right) = \left( \sqrt[3]{y} , \sqrt[3]{x} \right) }\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Odwracalność funkcji wielu zmiennych

Post autor: a4karo »

Twierdzenie brzmi tak: jeżeli ..., to ....
Nie da się na jego podstawie wnioskować w drugą stronę.
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Re: Odwracalność funkcji wielu zmiennych

Post autor: strefa61 »

Ok, jeśli jakobian się nie zeruje, to odwzorowanie daje się odwrócić.
Czyli to, że jakobian się wyzeruje tak naprawdę nic mi nie mówi, tak?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Odwracalność funkcji wielu zmiennych

Post autor: a4karo »

Dokładnie
ODPOWIEDZ