Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Przybyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 4 maja 2016, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Post autor: Przybyl »

Dobry. Mam takie zadanie
Funkcja \(\displaystyle{ f: \mathbb{R^2} \rightarrow \mathbb{R} }\) jest określona wzorem
\(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases} \frac{x^3y}{x^2+y^2}, (x,y)\neq 0 \\0, (x,y)=0 \end{cases}}\)
Obliczyć pochodne mieszane drugiego rzędu w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\)
Na początku badam ich ciągłość.
Niech
\(\displaystyle{ x = \frac{1}{n}, y = -\frac{1}{n}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{\frac{1}{n^3}(-\frac{1}{n})}{\frac{1}{n^2}+\frac{1}{n^2}}=0}\)
Dla minus nieskończoności wychodzi to samo, również wartość funkcji w punkcie 0, zatem funkcja jest ciągła.
Teraz kompletnie nie pamiętam jak się badało pochodną cząstkową funkcji z definicji (bo zgaduję, że tak to muszę zrobić).
Czy może jednak mogę wprost policzyć pochodną ze wzoru ?

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pochodna_cz%C4%85stkowa

Aktualnie próbuję rozwiązać pochodną z definicji z linku wyżej, jednak nie wygląda to za ciekawie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Post autor: a4karo »

Dla zbadania ciągłości nie wystarczy sprawdzenie zbieżności na jednym ciągu. Musisz użyć innych narzędzi (wsk: `|xy|\leq \frac{x^2+y^2}{2}`)
Przybyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 4 maja 2016, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Re: Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Post autor: Przybyl »

coś takiego ?
\(\displaystyle{ \frac{x^2|xy|}{x^2+y^2} \le \frac{x^2}{2}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Post autor: a4karo »

tak
Przybyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 4 maja 2016, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Re: Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Post autor: Przybyl »

Szczerze mówiąc, nie wiem jak ma mten fakt wykorzystać :oops:
Twierdzenie o 3 funkcjach?
Przy \(\displaystyle{ x \to 0, y \to 0}\) to wyrażenie również dąży do \(\displaystyle{ 0}\) ?

Okay ciągłość załatwiona, a co dalej ? Mogę w takim razie liczyć pochodną bezpośrednio, czy muszę z definicji ? Przedziały się nie zmieniają ? Dziedzina funkcji i jej pochodnej są równe ?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2019, o 20:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Post autor: a4karo »

Ciągłość nie oznacza różniczkowalności: pochodne cząstkowe musisz liczyć z definicji. Ale to łatwe
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ f(x,y) = \begin{cases} \frac{x^2y}{x^2+y^2}, \ \ \mbox{gdy} \ \ (x,y) \neq (0,0) \\ 0, \ \ \mbox{gdy} \ \ (x,y) = (0,0) \end{cases}}\)

Najpierw liczymy pochodne cząstkowe funkcji \(\displaystyle{ f }\) poza początkiem układu współrzędnych

\(\displaystyle{ f^{'}_{|x}(x,y) = \frac{2xy (x^2+y^2)- x^2y\cdot 2x}{(x^2+y^2)^2} = ...}\)

\(\displaystyle{ f^{'}_{|y}(x,y) = \frac{x^2 (x^2+y^2)- x^2y\cdot 2y}{(x^2+y^2)^2} = ...}\)

W punkcie \(\displaystyle{ (0, 0) }\) korzystany z definicji pochodnych cząstkowych

\(\displaystyle{ f^{'}_{|x}(0,0) = \lim_{\Delta x \to 0} \frac{f(\Delta x, 0) - f(0,0)}{\Delta x} =... }\)

\(\displaystyle{ f^{'}_{|y}(0,0) = \lim_{\Delta y \to 0} \frac{f( 0, \Delta y) - f(0,0)}{\Delta y} =... }\)

Zauważmy , że obie pochodne cząstkowe są .... , o czym można przekonać się dokonując oszacowań

\(\displaystyle{ 0\leq \left| f^{'}_{|x}(x,y) \right| =\left| \frac{2xy^3}{(x^2+y^2)^2} \right| \leq ... }\)

\(\displaystyle{ 0\leq \left| f^{'}_{|y}(x,y)\right| =\left| \frac{x^4-x^2y^2}{(x^2+y^2)^2} \right| \leq... }\)

Obliczamy drugie pochodne mieszane poza punktem \(\displaystyle{ (0,0) }\)

\(\displaystyle{ f^{''}_{|xy}(x,y) = \frac{6x y^2 \cdot (x^2 + y^2)^2 - 2x y^3\cdot (2 y ) \cdot 2 (x^2+y^2)}{(x^2 +y^2)^4}= \frac{2(x^2+y^2)[3xy^2(x^2+y^2)-4xy^4]}{(x^2+y^2)^4} = ... .}\)

\(\displaystyle{ f^{''}_{|yx}(x,y) = \frac{(4x^3-2xy^2) \cdot (x^2 + y^2)^2 - (x^4-x^2y^2)2(x^2+y^2)\cdot 2x}{(x^2 +y^2)^4}= \frac{2(x^2+y^2)[2x^3-xy^2)(x^2+y^2)- 2x( x^4 -x^2y^2)]}{(x^2+y^2)^4} = ....}\)

Obie pochodne mieszane poza punktem \(\displaystyle{ (0, 0) }\) są ....

Aby zbadać ciągłość potrzebujemy jeszcze ich wartości w punkcie \(\displaystyle{ (0, 0) }\)

\(\displaystyle{ f^{''}_{|xy}(0,0) = \lim_{\Delta y \to 0} \frac{ f'^{'}_{|x}(0, \Delta y)- f^{'}_{|x}(0,0)}{\Delta y} =...}\)

\(\displaystyle{ f^{''}_{|yx}(0,0) = \lim_{\Delta x \to 0} \frac{ f'^{'}_{|y}( \Delta x, 0 )- f^{'}_{|y}(0,0)}{\Delta x} = .... }\)

W konsekwencji pochodne mieszane funkcji \(\displaystyle{ f }\) w punkcie \(\displaystyle{ (0, 0) }\) ....
Przybyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 4 maja 2016, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Re: Pochodna mieszana funkcji dwóch zmiennych

Post autor: Przybyl »

a4karo pisze: 27 gru 2019, o 20:49 Ciągłość nie oznacza różniczkowalności: pochodne cząstkowe musisz liczyć z definicji. Ale to łatwe
No tak, ale ciągłość to warunek konieczny na różniczkowalność, prawda ?
Może też mógłby mi to ktoś uściślić. Było coś, że funkcja musi mieć skończoną ilość punktów nieciągłości, żeby byłą różniczkowalna. No ale jak ma być różniczkowalna w punkcie w którym nie jest ciągła.

A co do zadania które podałem, to chyba wystarczy jak zbadam ciągłość funkcji - udowodnie, że jest ciągła. Następnie zbadam pochodne cząstkowe pierwszego rzędu poza 0 oraz w 0, następnie obliczę pochodne mieszane drugiego rzędu w 0. Zgadza się ?

Dodano po 4 godzinach 47 minutach 18 sekundach:
Troche porozkminiałem to zadanie. Wydaje mi się, że coś tu jest źle mimo wszystko xd

Doszedłem do wniosku, że funkcja musi być ciągła, żeby była różniczkowalna ( warunek konieczny, niewystarczający). W związku z tym f ma być co najmniej klasy \(\displaystyle{ C^1}\)
Także badam ciągłość funkcji
\(\displaystyle{ \frac{|xy|x^2}{x^2+y^2} \le \frac{x^2}{2}}\)
Zatem funkcja jest ciągła. Badam różniczkowalność w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\).
\(\displaystyle{ \frac{df}{dx}(0,0)=\lim_{h\to0}\frac{f(0+h,0)-f(0,0)}{h}=0}\)
Tak samo wychodzi dla \(\displaystyle{ y}\)
Badam poza 0 już z gotowego wzoru na iloraz pochodnych:
\(\displaystyle{ \frac{df}{dx}(x,y)=\frac{x^4y+3x^2y^3}{(x^2+y^2)^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{df}{dy}(x,y)=\frac{x^5-x^3y^2}{(x^2+y^2)^2}}\)
Badam ciągłość pochodnych pierwszego rzędu
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)} \frac{x^4y+3x^2y^3}{(x^2+y^2)^2}=...}\)
Szacuję to:
\(\displaystyle{ 0 \le \left|\frac{x^4y+3x^2y^3}{(x^2+y^2)^2}\right| \le \frac{x^4|y|}{x^2+y^2}+\frac{3x^2y^2|y|}{x^2+y^2} \le \frac{|x^3|}{2}+\frac{3|x|y^2}{2}}\) i to dązy do zera, zatem powyższa granica również dąży do 0
Następna granica:
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)} \frac{x^5-x^3y^2}{(x^2+y^2)^2}=...}\)
Również szacuję:
\(\displaystyle{ 0 \le \left|\frac{x^5-x^3y^2}{(x^2+y^2)^2}\right| \le \frac{|x^5|}{x^2+y^2}+\frac{|x|x^2y^2}{x^2+y^2} \le \frac{x^4}{2}+\frac{x^2y^2}{2}}\)
W związku z czym ta granica również dąży do 0.
Pochodna funkcji jest funkcją ciągłą, zatem liczę pochodne mieszane drugiego rzędu w (0,0):
\(\displaystyle{ \frac{d^2f}{dxy}(0,0)=\lim_{h\to0}\frac{f_y(0+h,0)-f_y(0,0)}{h}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{d^2f}{dyx}(0,0)=\lim_{h\to0}\frac{f_x(0,0+h)-f_x(0,0)}{h}=0}\)

Nienawidzę nierówności także nie zdziwię się jeśli jest tam milion błędów i to w ogóle nie ma sensu.
Do szacowania korzystałem z
\(\displaystyle{ (x-y)^2 \ge 0 \\
\frac{x^2+y^2}{2} \ge |xy|}\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2019, o 17:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ