Wektory styczne do zbioru

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Wektory styczne do zbioru

Post autor: TorrhenMathMeth »

Mam pytanie, jak szukać wektorów stycznych do zbioru? Mieliśmy wprowadzone to pojęcie na wykładzie, ale o metodach nie padło praktycznie ani jedno słowo.
W tym przypadku chodzi o wektory styczne w punkcie \(\displaystyle{ p=(0,0) }\) do zbiorów:
\(\displaystyle{ A=\{(x,y)\in \mathbb{R}^{2}:(y-e^{x})(x-e^{3y})+1)((x-4)^{2}+(y-3)^{2}-25=0\} \\
B=\{(x,y)\in \mathbb{R}^{2}:(y^{2}-4x^{2})(y-2x-4x^{2})=0\} \\
A \cup B }\)
ODPOWIEDZ