Wyznacz dziedzine f-cji dwóch zmiennych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
corex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 paź 2018, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznacz dziedzine f-cji dwóch zmiennych

Post autor: corex »

\(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{1}{ \sqrt{4-x ^{2}-y ^{2} } }+ln\left| y-x\right|}\)

Pierwsze to wiadomo wyjdzie nam okąg chodzi mi gównie o warunek z ln|y-x|>0 jak to rozwiązać ?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Wyznacz dziedzine f-cji dwóch zmiennych

Post autor: Janusz Tracz »

warunek z \(\displaystyle{ \ln|y-x|>0}\) jak to rozwiązać ?
To co pod logarytmem musi być większe od zera wartość bezwzględna jest większa od zera z wyjątkiem momentu gdy jest zerem a jest tak gdy \(\displaystyle{ y=x}\).
corex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 paź 2018, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznacz dziedzine f-cji dwóch zmiennych

Post autor: corex »

Dziękuje temat uważam za zamknięty
ODPOWIEDZ