Zbadaj monotoniczność funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 cze 2016, o 14:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowe Miasteczko
- Podziękował: 14 razy
Zbadaj monotoniczność funkcji
Zbadaj monotoniczność funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{\ln x}{\sqrt{x^3}}}\).
\(\displaystyle{ D:x\in(0;+\infty)}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{\sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)}{x^3}>0 \quad /\cdot x^6}\)
\(\displaystyle{ x^3 \sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)>0}\)
\(\displaystyle{ x_1=0 \vee x_2=e^{\frac{2}{3}}}\)
Jakie są zasady odnośnie rysowania tego typu wykresów? Czy tu w ogóle rysuje się wykres jak przy nierównościach wielomianowych czy rozpatrujemy dwa przypadki?
Jeżeli \(\displaystyle{ f(x)=x^3\sqrt{x}}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=1-\frac{3}{2}\ln x}\) to
\(\displaystyle{ f(x)>0 \wedge g(x)>0 \vee f(x)<0 \wedge g(x)<0}\) ?
\(\displaystyle{ D:x\in(0;+\infty)}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{\sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)}{x^3}>0 \quad /\cdot x^6}\)
\(\displaystyle{ x^3 \sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)>0}\)
\(\displaystyle{ x_1=0 \vee x_2=e^{\frac{2}{3}}}\)
Jakie są zasady odnośnie rysowania tego typu wykresów? Czy tu w ogóle rysuje się wykres jak przy nierównościach wielomianowych czy rozpatrujemy dwa przypadki?
Jeżeli \(\displaystyle{ f(x)=x^3\sqrt{x}}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=1-\frac{3}{2}\ln x}\) to
\(\displaystyle{ f(x)>0 \wedge g(x)>0 \vee f(x)<0 \wedge g(x)<0}\) ?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zbadaj monotoniczność funkcji
Dziedzina funkcji pochodnej jest podzbiorem funkcji zatem rozpatrywanie co się dzieje dla \(\displaystyle{ x \le 0}\) nie ma sensu (bo tam funkcja nie jest określona). Zatem znak \(\displaystyle{ f'(x)}\) zależy wyłącznie od \(\displaystyle{ 1-\frac{3}{2}\ln x}\) a nie od x-ksów które to jeszcze mnożą (one są dodatnie). Zatem rozpatrywanie \(\displaystyle{ x^3 \sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)>0}\) sprawdza się do \(\displaystyle{ 1-\frac{3}{2}\ln x>0}\) (tam \(\displaystyle{ f}\) rożnie) w przeciwnym razie maleje.
A co to jest:
A co to jest:
zero nie należy do dziedziny poza tym to jest nierówność a nie równanie.\(\displaystyle{ x_1=0 \vee x_2=e^{\frac{2}{3}}}\)
Jak wcześniej mówiłem \(\displaystyle{ x>0}\) zatem rozpatrywanie zawsze dodatniego \(\displaystyle{ f(x)=x^3\sqrt{x}}\) nic nie wnosi. Poza tym dynamicznie zmieniasz oznaczenia bo wcześniej \(\displaystyle{ f(x)}\) znaczyło co innego (uważaj na to bo wprowadza to zamęt).Jeżeli \(\displaystyle{ f(x)=x^3\sqrt{x}}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=1-\frac{3}{2}\ln x}\) to
\(\displaystyle{ f(x)>0 \wedge g(x)>0 \vee f(x)<0 \wedge g(x)<0}\) ?
Ostatnio zmieniony 25 cze 2019, o 12:26 przez Janusz Tracz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbadaj monotoniczność funkcji
Widzisz, bez żadnego komentarza ten fragment wygląda bardzo podejrzanie.gosia111 pisze:\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{\sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)}{x^3}>0 \quad /\cdot x^6}\)
\(\displaystyle{ x^3 \sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)>0}\)
\(\displaystyle{ x_1=0 \vee x_2=e^{\frac{2}{3}}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 cze 2016, o 14:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowe Miasteczko
- Podziękował: 14 razy
Zbadaj monotoniczność funkcji
Tak, tak. Oczywiście \(\displaystyle{ x_1=0}\) nie należy do dziedziny, ale np.
\(\displaystyle{ \frac{x^2-1}{x}>0 \qquad /\cdot x^2}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-1)>0}\)
\(\displaystyle{ x_1=0, x_2=1, x_3=-1}\)
Tutaj również zero nie należy do dziedziny, ale rysując wykres zaznaczamy to zero na osi liczbowej tyle, że pustym kółeczkiem. O to mi chodziło z tym \(\displaystyle{ x_1=0}\).
A to, że \(\displaystyle{ f(x)<0 \wedge g(x)<0}\) jest sprzeczne to fakt w tym przykładzie, ale w innym już trzeba byłoby rozpatrzeć ten przypadek, tak?
Przepraszam za zamieszanie literkowe. Ogólnie chodzi mi o ogólny schemat rozwiązywania nierówności typu: \(\displaystyle{ f(x) \cdot g(x)>0}\), gdzie \(\displaystyle{ f(x)}\) to funkcja niewymierna a \(\displaystyle{ g(x)}\) to np. funkcja logarytmiczna, wykładnicza albo trygonometryczna.
\(\displaystyle{ \frac{x^2-1}{x}>0 \qquad /\cdot x^2}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-1)>0}\)
\(\displaystyle{ x_1=0, x_2=1, x_3=-1}\)
Tutaj również zero nie należy do dziedziny, ale rysując wykres zaznaczamy to zero na osi liczbowej tyle, że pustym kółeczkiem. O to mi chodziło z tym \(\displaystyle{ x_1=0}\).
A to, że \(\displaystyle{ f(x)<0 \wedge g(x)<0}\) jest sprzeczne to fakt w tym przykładzie, ale w innym już trzeba byłoby rozpatrzeć ten przypadek, tak?
Przepraszam za zamieszanie literkowe. Ogólnie chodzi mi o ogólny schemat rozwiązywania nierówności typu: \(\displaystyle{ f(x) \cdot g(x)>0}\), gdzie \(\displaystyle{ f(x)}\) to funkcja niewymierna a \(\displaystyle{ g(x)}\) to np. funkcja logarytmiczna, wykładnicza albo trygonometryczna.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zbadaj monotoniczność funkcji
Ogólnie trzeba rozpatrywać tak jak mówisz ale w przypadku który podajesz nie musisz tego robić bo \(\displaystyle{ x^3\sqrt{x}}\) nie jest ujemne dla \(\displaystyle{ x>0}\) zatem nie jest interesujące rozpatrywanie takiego przypadku. NierównośćPrzepraszam za zamieszanie literkowe. Ogólnie chodzi mi o ogólny schemat rozwiązywania nierówności typu: \(\displaystyle{ f(x) \cdot g(x)>0,}\) gdzie \(\displaystyle{ f(x)}\) to funkcja niewymierna a \(\displaystyle{ g(x)}\) to np. funkcja logarytmiczna, wykładnicza albo trygonometryczna.
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x}(1-\frac{3}{2}\ln x)}{x^3}>0}\)
możesz bezpiecznie podzielić przez \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{x} }{x^3}}\) zostając z tym o czym pisałem wyżej. Nie używaj licealnych reguł bez zastanowienia się co miały by one dać (tu nie dają nic a wręcz komplikują). Dziedzina to świętość i cały Twój świat w którym pracujesz w tym przypadku pracujesz w świecie w którym \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{x} }{x^3}}\) jest zawsze dodatnie zatem dzielisz przez to i już.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zbadaj monotoniczność funkcji
Technicznie tak, ale taki zapis bez komentarza to porażka. Dużo lepiej jest napisać:Janusz Tracz pisze:Dziedzina to świętość i cały Twój świat w którym pracujesz w tym przypadku pracujesz w świecie w którym \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{x} }{x^3}}\) jest zawsze dodatnie zatem dzielisz przez to i już.
"Ponieważ dla \(\displaystyle{ x\in \left( 0;+\infty \right)}\) wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{x} }{x^3}}\) jest zawsze dodatnie, więc
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x} \left( 1-\frac{3}{2}\ln x \right) }{x^3}>0\iff 1-\frac{3}{2}\ln x>0.}\)
Wobec tego \(\displaystyle{ f' \left( x \right) >0}\) dokładnie wtedy, gdy \(\displaystyle{ \ln x<\frac23}\), czyli dla \(\displaystyle{ x\in \left( 0,e^{\frac23} \right) .}\)"
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 cze 2016, o 14:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowe Miasteczko
- Podziękował: 14 razy
Zbadaj monotoniczność funkcji
Szczerze tak sądziłam, że próba rysowania tego, tak jak przy nierównościach wielomianowych czy wymiernych, jest bez sensu, ale wolałam się upewnić. Bardzo dziękuję
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zbadaj monotoniczność funkcji
Jan Kraszewski
Ależ oczywiście zgadzam się w \(\displaystyle{ 100 \%}\) zawsze podzielaliśmy to samo stanowisko odnośnie wartości komentarza i w tym przypadku nie jest inaczej. Zatem gosia111 pisz rozwiązania zadań matematycznych z użyciem zdań w języku polskim, a znaczki matematyczne zostaw w razie konieczności. Będzie to z korzyścią dla Ciebie i Twoich słuchaczy.Technicznie tak, ale taki zapis bez komentarza to porażka.