Wyznaczenie różniczki zupełnej

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Izab321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 maja 2019, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy

Wyznaczenie różniczki zupełnej

Post autor: Izab321 »

Wyznaczyć różniczkę zupełną funkcji\(\displaystyle{ f : \RR^2\to\RR}\) danej wzorem

\(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases} 2x-3y+\frac{y ^{3} }{x ^{2}+y ^{4} } &\text{dla } (x,y) \neq (0,0)\\0&\text{dla }(x,y)=(0,0) \end{cases}}\)

w punkcie\(\displaystyle{ A=(1,0)}\).
Zbadać różniczkowalność w punkcie \(\displaystyle{ B=(0,0)}\).

Ze zbadaniem rózniczkowalności nie mam problemu, ale nwm jak wyznacza się tą różniczkę zupełną. Jest jakis wzór?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2019, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wyznaczenie różniczki zupełnej

Post autor: janusz47 »

Pierwsza różniczka zupełna funkcji dwóch zmiennych rzeczywistych

\(\displaystyle{ d(x,y) = ....}\)
Izab321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 maja 2019, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy

Wyznaczenie różniczki zupełnej

Post autor: Izab321 »

Właśnie kompletnie nie znam definicji , nie robliśmy tego na zajęciach
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wyznaczenie różniczki zupełnej

Post autor: janusz47 »

Nie ma Pani książki z Analizy czy Rachunku różniczkowego i całkowego funkcji wielu zmiennych?
ODPOWIEDZ