Pochodne cząstkowe funkcji uwikłanych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Izab321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 maja 2019, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy

Pochodne cząstkowe funkcji uwikłanych

Post autor: Izab321 »

Mam policzyć następujące pochodne cząstkowe :\(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial x}, \frac{ \partial z}{ \partial y},\frac{ \partial ^{2} z}{ \partial ^{2} x},\frac{ \partial ^{2} z}{ \partial ^{2}y },\frac{ \partial ^{2} z}{ \partial x \partial y}}\)

Mając równanie
\(\displaystyle{ x+y+z=e ^{z}}\)
Mógłby ktoś pokazać jak to się robi krok po kroku
ODPOWIEDZ