Pochodne funkcji uwiklanej

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Izab321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 maja 2019, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy

Pochodne funkcji uwiklanej

Post autor: Izab321 »

Oblicz pochodna funkcji uwiklanej \(\displaystyle{ y=2x\arctg (y/x)}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Pochodne funkcji uwiklanej

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ y' = 2\arctg\left(\frac{y}{x}\right) + 2x\frac{\left(\frac{-1}{x^2}y'\right)}{1 +\left(\frac{y}{x}\right)^2}}\)

Stąd

\(\displaystyle{ y' =...}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pochodne funkcji uwiklanej

Post autor: a4karo »

janusz47 pisze:\(\displaystyle{ y' = 2\arctg\left(\frac{y}{x}\right) + 2x\frac{\left(\frac{-1}{x^2}y'\right)}{1 +\left(\frac{y}{x}\right)^2}}\)

Stąd

\(\displaystyle{ y' =...}\)
To nie tak. POchodną \(\displaystyle{ y/x}\) trzeba policzyć inaczej
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Pochodne funkcji uwiklanej

Post autor: janusz47 »

Zgadza się, zjadłem jeden składnik

\(\displaystyle{ \left(\frac{y}{x}\right)' = -\frac{1}{x^2}y + \frac{1}{x}y.'}\)

Dzięki!
ODPOWIEDZ