Różniczka zupełna z funkcją trygonometryczną

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
olczynsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 maja 2019, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr
Podziękował: 1 raz

Różniczka zupełna z funkcją trygonometryczną

Post autor: olczynsky »

Cześć,

Przychodzę z problemem matematyczno-fizycznym, gdyż muszę wyliczyć różniczkę zupełną dla wyrażenia \(\displaystyle{ n=\frac{\sin \alpha }{\sin \beta }}\)

Wyprowadziłem następujące pochodne cząstkowe:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial n}{\partial \sin \alpha}= \frac{\cos \alpha}{\sin \beta}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\partial n}{\partial \sin \beta}=- \frac{\cos \beta \sin \alpha}{\sin^2 \beta}}\)

Niestety moim problemem są \(\displaystyle{ \Delta \alpha}\) i \(\displaystyle{ \Delta \beta}\). W instrukcji podano niepewność pomiaru kątów jako 1 stopień, z tym, że gdy do równania
\(\displaystyle{ \Delta n = \left| \frac{\cos \alpha}{\sin \beta} \right|*\Delta \alpha +\left| - \frac{\cos \beta \sin \alpha}{\sin^2 \beta} \right|*\Delta \beta}\)
podstawiam po prostu jedynkę, wychodzą mi głupoty. Dla wartości n oscylującej w okolicach 1-2 dostaję błąd bezwzględny np. 50 z hakiem.

Co zrobić z tym fantem? Zamienić stopnie na radiany? Co robię źle?
Z góry dziękuję za pomoc.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Różniczka zupełna z funkcją trygonometryczną

Post autor: janusz47 »

Podstawiamy
\(\displaystyle{ \Delta \alpha = \Delta \beta = \frac{\pi}{180}.}\)
ODPOWIEDZ