czy ktoś mógłby napisać, gdzie robię błąd w poniższym zadaniu?
Znajdz postać \(\displaystyle{ \varepsilon= \frac{\Delta y}{\Delta x} - \frac{dy}{dx}}\) dla \(\displaystyle{ y\left( x\right) = \frac{1}{x +a}}\)
Wg odpowiedzi: \(\displaystyle{ \varepsilon = \frac{\left( x+a\right)\Delta x }{\left( x+a\right) \left(x+a+ \Delta x \right) }}\)
przez przypadek zamiast podgląd dałem wyślij
\(\displaystyle{ \Delta y= \frac{1}{x+\Delta x + a}- \frac{1}{x+a}= \frac{x+a -x-a-\Delta x}{\left( x+ \Delta x + a\right)\left( x+a\right) }= \frac{-\Delta x}{\left( x+\Delta x + a\right)\left( x+a\right) }}\)
stąd \(\displaystyle{ \frac{\Delta y}{\Delta x}= \frac{-1}{\left( x+\Delta x+a\right)\left( x+a\right) }}\)
ponieważ \(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}= \frac{-1}{\left( x+a\right)^{2} }}\) to
\(\displaystyle{ \varepsilon = \frac{-1}{\left( x+a+\Delta x\right)\left( x+a\right)} + \frac{1}{\left( x+a\right)^{2} }}\)
obliczyć wartosc wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
obliczyć wartosc wyrażenia
Ostatnio zmieniony 6 maja 2019, o 22:20 przez sportowiec1993, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
Re: obliczyć wartosc wyrażenia
to po sprowadzeniu do wspólnego mianownika dostaję:
\(\displaystyle{ \varepsilon = \frac{-\left( x+a\right)^{2}+\left( x+\Delta
x +a \right)\left( x+a\right) }{\left( x +\Delta
x +a \right) \left( x+a\right)^{3} }= \frac{\left( x+a\right)^{2} +\Delta x \left( x+a\right)-\left( x+a\right)^{2} }{\left( x+\Delta x +a\right) \left( x+a\right)^{3} }}\)
czyli gdzieś w ostatnim przejściu robie błąd. Tylko jaki?
-- 8 maja 2019, o 12:39 --
jakas podpowiedz?-- 13 maja 2019, o 09:48 --odswiezam temat,
gdzie jest błąd? ☺
\(\displaystyle{ \varepsilon = \frac{-\left( x+a\right)^{2}+\left( x+\Delta
x +a \right)\left( x+a\right) }{\left( x +\Delta
x +a \right) \left( x+a\right)^{3} }= \frac{\left( x+a\right)^{2} +\Delta x \left( x+a\right)-\left( x+a\right)^{2} }{\left( x+\Delta x +a\right) \left( x+a\right)^{3} }}\)
czyli gdzieś w ostatnim przejściu robie błąd. Tylko jaki?
-- 8 maja 2019, o 12:39 --
jakas podpowiedz?-- 13 maja 2019, o 09:48 --odswiezam temat,
gdzie jest błąd? ☺