Witam,
Proszę o pomoc z rozwiązaniem następującego zadania:
Udowodnić nierówność :
\(\displaystyle{ \frac{1}{13} < \arctan 5 - \arctan 3 < \frac{1}{5}}\)
Wiem, że trzeba rozwiązać to zadanie korzystając z twierdzenia Lagrange'a o wartości średniej, tzn.
Jeśli dana funkcja \(\displaystyle{ f: \left[ a,b\right] \rightarrow \RR}\) jest \(\displaystyle{ \\}\)
ciągła w przedziale \(\displaystyle{ \left[ a,b\right] \\}\)
różniczkowalna w przedziale \(\displaystyle{ \left( a,b \right) \\}\)
to istnieje taki punkt \(\displaystyle{ c \in \left( a,b\right)}\) że: \(\displaystyle{ \\}\) \(\displaystyle{ \\}\)
\(\displaystyle{ \frac{f\left( b\right) - f \left( a\right) }{b-a} = f ^{'}\left( c\right)}\)
Udowodnij nierówność korzystając z twierdzenia Lagrange'a
Udowodnij nierówność korzystając z twierdzenia Lagrange'a
Ostatnio zmieniony 20 sty 2019, o 14:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Udowodnij nierówność korzystając z twierdzenia Lagrange'a
Dla \(\displaystyle{ \arctan (x)}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2019, o 14:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 4 maja 2016, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 19 razy
Re: Udowodnij nierówność korzystając z twierdzenia Lagrange'a
Podbijam temat dla upewnienia się, czy dobrze to robię.
Dzielę całą nierówność przez \(\displaystyle{ 2}\) i otrzymuję
\(\displaystyle{ \frac{1}{26} < \frac{\arctg5 - \arctg3}{2} < \frac{1}{10} \\
\frac{\arctg5 - \arctg3}{2} = f'(c), c\in(3,5) \\
f'(c) = \frac{1}{c^2+1} \\
\frac{1}{5^2+1} < \frac{1}{c^2+1} < \frac{1}{3^2+1}, c\in(3,5)}\)
Tyle ?
Dzielę całą nierówność przez \(\displaystyle{ 2}\) i otrzymuję
\(\displaystyle{ \frac{1}{26} < \frac{\arctg5 - \arctg3}{2} < \frac{1}{10} \\
\frac{\arctg5 - \arctg3}{2} = f'(c), c\in(3,5) \\
f'(c) = \frac{1}{c^2+1} \\
\frac{1}{5^2+1} < \frac{1}{c^2+1} < \frac{1}{3^2+1}, c\in(3,5)}\)
Tyle ?
Ostatnio zmieniony 21 gru 2019, o 17:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.