Czy pochodna jest dobrze policzona?
\(\displaystyle{ g \left( x,y,z \right) =\cos \left( x\sin \left( y\cos \left( z \right) \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{dg}{dx}=-\sin \left( x\sin \left( y\cos \left( z \right) \right) \sin \left( y\cos \left( z \right) \right)}\)
Pochodna funkcji trzech zmiennych.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 cze 2018, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Pochodna funkcji trzech zmiennych.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2018, o 18:17 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Pochodna funkcji trzech zmiennych.
OK, choć dla przejrzystości dodałbym nawias:
\(\displaystyle{ \frac{dg}{dx}=\left[ -\sin \left( x\sin \left( y\cos \left( z \right) \right) \right] \sin \left( y\cos \left( z \right) \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{dg}{dx}=\left[ -\sin \left( x\sin \left( y\cos \left( z \right) \right) \right] \sin \left( y\cos \left( z \right) \right)}\)