Sprawdź czy funkcja \(\displaystyle{ f(x,y)=2\sqrt{x} - \frac{1}{2}x^2+y^3-3y}\) ma ekstremum lokalne w punkcie \(\displaystyle{ P(0,1)}\).
Chcę sprawdzić warunek konieczny istnienia ekstremum.
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} = \frac{1}{\sqrt{x}} - x}\)
I co teraz? Nie mogę wstawić tam tego punktu, ale to chyba nie jest jednoznaczne z tym, że nie ma w tym punkcie ekstremum?
Chciałem też policzyć pochodną w tym punkcie z definicji, ale nie bardzo mi coś wychodzi.
Sprawdź czy funkcja ma ekstremum w punkcie
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 19 paź 2017, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Sprawdź czy funkcja ma ekstremum w punkcie
Ostatnio zmieniony 20 cze 2018, o 00:51 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tytuł tematu rozpoczynaj od wielkiej litery. Zdania rozpoczynaj od wielkiej litery i kończ kropką. Dbaj o ortografię. Używaj polskich liter. Stosuj interpunkcję.
Powód: Tytuł tematu rozpoczynaj od wielkiej litery. Zdania rozpoczynaj od wielkiej litery i kończ kropką. Dbaj o ortografię. Używaj polskich liter. Stosuj interpunkcję.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Sprawdź czy funkcja ma ekstremum w punkcie
Funkcja nie musi być w danym punkcie różniczkowalna, by mieć w nim ekstremum.
Ty jesteś warunek konieczny.
Ty jesteś warunek konieczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 19 paź 2017, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Sprawdź czy funkcja ma ekstremum w punkcie
Nie za bardzo rozumiem, to jak sprawdzić czy funkcja ma w tym punkcie ekstremum?Premislav pisze:Ty jesteś warunek konieczny.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Sprawdź czy funkcja ma ekstremum w punkcie
Niestety najwyraźniej trzeba z definicji.
Oczywiście z uwagi na dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ f}\) musi być \(\displaystyle{ x\ge 0}\), więc istnieje takie \(\displaystyle{ t\ge 0}\), że \(\displaystyle{ x=t^2}\). Wówczas dla \(\displaystyle{ x\ge 0, \ y\in \RR}\) mamy
\(\displaystyle{ f(x,y)-f(0,1)=2t-\frac{1}{2}t^4+y^3-3y+2=\\=\frac 1 2 t\left( 4-t^3\right) +(y-1)(y^2+y -2)=\\=\frac 1 2 t\left( 4-t^3\right) +(y-1)^2(y+2)}\)
a zatem o ile \(\displaystyle{ x \in [0,\sqrt[3]{16}), \ y \in (-2, 1) \cup (1, +\infty)}\) mamy \(\displaystyle{ f(x,y)-f(0,1)> 0}\), w szczególności funkcja \(\displaystyle{ f}\) ma w punkcie \(\displaystyle{ (0,1)}\) minimum lokalne.
Oczywiście z uwagi na dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ f}\) musi być \(\displaystyle{ x\ge 0}\), więc istnieje takie \(\displaystyle{ t\ge 0}\), że \(\displaystyle{ x=t^2}\). Wówczas dla \(\displaystyle{ x\ge 0, \ y\in \RR}\) mamy
\(\displaystyle{ f(x,y)-f(0,1)=2t-\frac{1}{2}t^4+y^3-3y+2=\\=\frac 1 2 t\left( 4-t^3\right) +(y-1)(y^2+y -2)=\\=\frac 1 2 t\left( 4-t^3\right) +(y-1)^2(y+2)}\)
a zatem o ile \(\displaystyle{ x \in [0,\sqrt[3]{16}), \ y \in (-2, 1) \cup (1, +\infty)}\) mamy \(\displaystyle{ f(x,y)-f(0,1)> 0}\), w szczególności funkcja \(\displaystyle{ f}\) ma w punkcie \(\displaystyle{ (0,1)}\) minimum lokalne.