Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(1,4) odcinającej na dodatnich półosiach układu współrzędnych odcinki, których suma długości jest najmniejsza.
[ Dodano: 2 Października 2007, 20:13 ]
Bardzo proszę o pomoc. Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem.
zadanie z wykorzystaniem najmniejszej wartości funkcji
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
zadanie z wykorzystaniem najmniejszej wartości funkcji
prosta przechodząca przez punkt (1,4)
ma równanie y=ax+4-a
punkty przecięcia się z osiami to:
OX: \(\displaystyle{ ( \frac{a-4}{a},0)}\)
OY: \(\displaystyle{ (0. 4-a)}\)
dodaj sobie te odcinki , utwórz funkcję \(\displaystyle{ f(a)=4-a+ frac{a-4}{a}}\)
i ją zbadaj i pamiętaj że a
ma równanie y=ax+4-a
punkty przecięcia się z osiami to:
OX: \(\displaystyle{ ( \frac{a-4}{a},0)}\)
OY: \(\displaystyle{ (0. 4-a)}\)
dodaj sobie te odcinki , utwórz funkcję \(\displaystyle{ f(a)=4-a+ frac{a-4}{a}}\)
i ją zbadaj i pamiętaj że a
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
zadanie z wykorzystaniem najmniejszej wartości funkcji
Wiedziałem jak to zrobić już wcześniej ale zapomniałem o tym napisać w temacie. Ale dzięki za pomoc.