Mam pytanie. Jest taka funkcja : \(\displaystyle{ f(x)=sin^2x + cosx}\). Z czego wynika że okres tej funkcji jest równy \(\displaystyle{ \pi}\)? Jak w podobnych tego typu funkcjach znajdować ich okresy?
Proszę o podanie ekstremow tej funkcji.
Przebie zmienności, pytanie
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Przebie zmienności, pytanie
Odnośnie extremów:
\(\displaystyle{ f'(x)=2sinxcosx-sinx-> \\
sinx(2cosx-1)=0 \\
sinx=0 \ \ cosx=\frac{1}{2} \\
x=k \pi x=\frac{\pi}{3}+2k\pi x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi}\)
Przy czym:
\(\displaystyle{ x=k\pi}\)-minimum lokalne
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}+2k\pi x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi}\) -Maximum lokalne.
\(\displaystyle{ f'(x)=2sinxcosx-sinx-> \\
sinx(2cosx-1)=0 \\
sinx=0 \ \ cosx=\frac{1}{2} \\
x=k \pi x=\frac{\pi}{3}+2k\pi x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi}\)
Przy czym:
\(\displaystyle{ x=k\pi}\)-minimum lokalne
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}+2k\pi x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi}\) -Maximum lokalne.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Przebie zmienności, pytanie
Pewnie z jakiegoś błędnego założenia, bo to jest nieprawda.crayan4 pisze:Z czego wynika że okres tej funkcji jest równy \(\displaystyle{ \pi}\) ?
Przebie zmienności, pytanie
sory to ma być funkcja:
\(\displaystyle{ f(x) = sinxsin(x+\frac{\pi}{3})}\)
I ponawiam pytanie dlaczego jej okres jest \(\displaystyle{ \pi}\)? dlatego ze to jest sin do kwadratu??
\(\displaystyle{ f(x) = sinxsin(x+\frac{\pi}{3})}\)
I ponawiam pytanie dlaczego jej okres jest \(\displaystyle{ \pi}\)? dlatego ze to jest sin do kwadratu??
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Przebie zmienności, pytanie
Jeśli skorzystasz z wzoru na sinusa sumy argumentów, to dostaniesz sumę dwóch funkcji okresowych o tym samym okresie zasadniczym równym \(\displaystyle{ \pi}\), a suma dwóch funkcji okresowych o tym samym okresie zasadniczym jest również funkcją okresową o takim okresie zasadniczym.