Witam,
Moim zadaniem jest obliczenie pochodnej z funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1-sinx}{1+sinx}}\)
Próbowałem obliczyć ten przykład i otrzymałem \(\displaystyle{ f'(x)=\frac{-cosx-cosx*sinx-cosx+cosx*sinx}{(1-sinx)^2}}\)
Po skróceniu \(\displaystyle{ -cosx*sinx+cosx*sinx}\) mam \(\displaystyle{ f'(x)=\frac{-2cosx}{(1-sinx)^2}}\)
Niestety w odpowiedziach widnieje \(\displaystyle{ f'(x)=\frac{2cosx}{(cos^2x) - 2sinx -2}}\)
Z czego wynika moja błędna odpowiedź w tym zadaniu?
W jaki sposób zachowywać się gdy w mianowniku pojawia się mnożenie funkcji trygonometrycznych?
Oblicz pochodną iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 7 sty 2018, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 6 razy
Oblicz pochodną iloczynu
W mianowniku powinno być \(\displaystyle{ (1+sinx) ^{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ (1-sinx)^2}\). Sprawdź wzór na pochodną ilorazu. Wtedy wychodzi to samo, co w odpowiedzi. Wystarczy tylko z jedynki trygonometrycznej: \(\displaystyle{ cos ^{2}x=1-sin ^{2}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 lis 2017, o 13:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Re: Oblicz pochodną iloczynu
Dobra, już wszystko gra Dziękuję!-- 21 sty 2018, o 15:59 --A czy mógłbyś mi pomóc rozwiązać tę pochodna?
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1+tg^2x}{1+ctg^2x}}\)
Spróbowałem to mnożyć i otrzymałem
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{2tgx}{cos^2x}+\frac{2tgx}{cos^2x}*ctg^2x-(-\frac{2ctgx}{sin^2x})*(-\frac{2ctgx}{sin^2x})*tg^2x}\)
I w tym momencie nie wiem co dalej robić.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1+tg^2x}{1+ctg^2x}}\)
Spróbowałem to mnożyć i otrzymałem
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{2tgx}{cos^2x}+\frac{2tgx}{cos^2x}*ctg^2x-(-\frac{2ctgx}{sin^2x})*(-\frac{2ctgx}{sin^2x})*tg^2x}\)
I w tym momencie nie wiem co dalej robić.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Oblicz pochodną iloczynu
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1+tg^2x}{1+ctg^2x}= \frac{ \frac{1}{\cos^2x}}{ \frac{1}{\sin^2x} }= ...}\)