W równaniu mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \left( 2x-\sin x \cos ^{3}x \right) '}\)
Czy można tu przyjąć za \(\displaystyle{ x}\) to, co jest po minusie, żeby użyć wzoru na odejmowanie pochodnych?
Liczenie pochodnej z udziałem sin cos
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Liczenie pochodnej z udziałem sin cos
Ostatnio zmieniony 15 lis 2017, o 20:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Liczenie pochodnej z udziałem sin cos
\(\displaystyle{ f'(x) = 2 - (\sin x\cos ^3x)' = 2 - (\cos x\cos ^3x + \sin x \cdot 3\cos ^2x \cdot (-\sin x)}\))
i teraz tylko uporządkuj.
-- 16 lis 2017, o 08:00 --
Po uporządkowaniu mamy:
\(\displaystyle{ f'(x)=2-cos^4x + \frac{3}{4}sin^2(2x)}\)
i teraz tylko uporządkuj.
-- 16 lis 2017, o 08:00 --
Po uporządkowaniu mamy:
\(\displaystyle{ f'(x)=2-cos^4x + \frac{3}{4}sin^2(2x)}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2017, o 20:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.