Obliczyć pochodną kierunkową:
\(\displaystyle{ f(x,y)=e^{y+cosx}}\) w kierunku [1,1] oraz w punkcie (0,1)
Za pomoc z góry dzięki
Pochodna kierunkowa
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Pochodna kierunkowa
\(\displaystyle{ \frac{\partial{f}}{\partial{\vec{u}}}=(grad(f)) \circ \vec{u}=(\frac{\partial{f}}{\partial{x}}, \frac{\partial{f}}{\partial{y}}) \circ \vec{u}=\frac{\partial{f}}{\partial{x}} + \frac{\partial{f}}{\partial{y}}=-sinxe^{y+cosx}+e^{y+cosx}}\)
Teraz podstawiamy x=0, y=1
\(\displaystyle{ e^2}\)
Teraz podstawiamy x=0, y=1
\(\displaystyle{ e^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 42 razy
Pochodna kierunkowa
Mam jeszcze jedno pytanie do tego. Co jeżeli byłoby w kierunku np [2,3] dla tego typu przykładów. Mnożymy tak jak tutaj:
\(\displaystyle{ -2sinx*e^{y+cosx}+3e^{y+cosx}}\)??
\(\displaystyle{ -2sinx*e^{y+cosx}+3e^{y+cosx}}\)??
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Pochodna kierunkowa
Tak, w iloczynie skalarnym sie te stałe domnożą, ogólnie dla wektora [a,b]:
\(\displaystyle{ (\frac{\partial{f}}{\partial{x}}, \frac{\partial{f}}{\partial{y}}) \circ \vec{u}=a\frac{\partial{f}}{\partial{x}} + b\frac{\partial{f}}{\partial{y}}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{\partial{f}}{\partial{x}}, \frac{\partial{f}}{\partial{y}}) \circ \vec{u}=a\frac{\partial{f}}{\partial{x}} + b\frac{\partial{f}}{\partial{y}}}\)
Pochodna kierunkowa
A ja mam pytanie nt. podobnego zadania. Co by było gdyby pytanie brzmiało: Znajdź najmniejszą pochodną kierunkową funkcji w punkcie. I oczywiście wektor przy takim poleceniu już nie jest podany.