ekstrema lokalne

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
razer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 1 sie 2007, o 23:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

ekstrema lokalne

Post autor: razer »

Witam. Mam takie zadanko i nie za bardzo wiem jak to zrobic.

Wyznacz ekstrema lokalne funkcji \(\displaystyle{ f(x)=|x|+3x^2}\)


Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

ekstrema lokalne

Post autor: Lider_M »

Najpierw wyznacz ekstrema funkcji \(\displaystyle{ g(x)=x+3x^2}\) dla \(\displaystyle{ x>0}\) (będzie to też ekstremum dla funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\)) i w podobny sposób zbadaj funkcję \(\displaystyle{ h(x)=-x+3x^2}\) dla \(\displaystyle{ x}\)
ODPOWIEDZ