Czy ta pochodna została poprawnie obliczona?
\(\displaystyle{ (2\cos 3x \cdot \sin 3x)' = -6\sin ^23x+6\cos ^23x}\)
Wolfram alpha podpowiada, że wynik to:
\(\displaystyle{ 6\cos 6x}\)
Prosta pochodna
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Prosta pochodna
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, o 18:37 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Re: Prosta pochodna
Może nieco inny przykład do nauki...
\(\displaystyle{ 2 \cdot \sin2x \cdot \cos2x=\sin4x}\)
Korzystając ze wzorów na \(\displaystyle{ \sin2x}\) i \(\displaystyle{ \cos2x}\)
otrzymuje:
\(\displaystyle{ 4 \cdot sinx \cdot \cos^3x - 4 \cdot \sin^3x \cdot \cos x}\)
Co potem mam z tym zrobić? Prosiłbym o pomoc bo się głowie nad tym
\(\displaystyle{ 2 \cdot \sin2x \cdot \cos2x=\sin4x}\)
Korzystając ze wzorów na \(\displaystyle{ \sin2x}\) i \(\displaystyle{ \cos2x}\)
otrzymuje:
\(\displaystyle{ 4 \cdot sinx \cdot \cos^3x - 4 \cdot \sin^3x \cdot \cos x}\)
Co potem mam z tym zrobić? Prosiłbym o pomoc bo się głowie nad tym
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Re: Prosta pochodna
Korzystasz z tego wzoru w złą stronę.
\(\displaystyle{ 2 \sin \alpha \cos \alpha = \sin 2\alpha}\)
Tutaj \(\displaystyle{ \alpha = 2x}\), więc \(\displaystyle{ 2\alpha = 4x}\), czyli można "zwinąć" lewą stronę do postaci \(\displaystyle{ \sin 4x}\).
\(\displaystyle{ 2 \sin \alpha \cos \alpha = \sin 2\alpha}\)
Tutaj \(\displaystyle{ \alpha = 2x}\), więc \(\displaystyle{ 2\alpha = 4x}\), czyli można "zwinąć" lewą stronę do postaci \(\displaystyle{ \sin 4x}\).