wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Ewelisialke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 lut 2017, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Ewelisialke »

wyznacz ekstrema lokalne funkcji \(\displaystyle{ f : \RR^{2} \to \RR}\) danej wzorem :
a) \(\displaystyle{ f(x, y) = x^{4} + y^{4} - (x+y)^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ f(x, y) = x^{2} + xy^{2} + y^{4}}\)

Proszę o pomoc w wyznaczeniu pochodnych cząstkowych, nie wiem jak się zabrać za to zadanie, wiem, że trzeba rozwiązać układ równań ale mam z tym problem. To co mi się udał zrobić

Ad. a)
\(\displaystyle{ f'_x = 4 x^{3} - 2(x+y)\\
f'_y = 4 y^{3} - 2(x+y)}\)


\(\displaystyle{ 4 x^{3} - 2(x+y)\\
4 y^{3} - 2(x+y)}\)


\(\displaystyle{ 4 x^{3} - 4 y^{3} = 0\\
x^{3} - y^{3} = 0}\)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2017, o 19:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Andreas »

Ewelisialke pisze:\(\displaystyle{ 4 x^{3} - 4 y^{3} = 0\\
x^{3} - y^{3} = 0}\)
Teraz musisz rozwiązać ten układ równań. Co wychodzi?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: a4karo »

Andreas pisze:
Ewelisialke pisze:\(\displaystyle{ 4 x^{3} - 4 y^{3} = 0\\
x^{3} - y^{3} = 0}\)
Teraz musisz rozwiązać ten układ równań. Co wychodzi?
Przecież to nie jest układ równań, tylko jedno równanie. Drugim jest np. \(\displaystyle{ 4x^3-2(x+y)=0}\) (autorka zapomniała o prawych stronach równości, niestety.
Ewelisialke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 lut 2017, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Ewelisialke »

\(\displaystyle{ 4 x^{3} + 4 y^{3} - 4x - 4y = 0\\
x^{3} - y^{3} = (x-y)( x^{2} +xy+ y^{2} ) = 0}\)

czyli \(\displaystyle{ x=y}\)

Po przekształceniach \(\displaystyle{ P_1(0,0), P_2(1,1), P_3(-1,-1)}\).

Autorka pamięta "stety" o prawych stronach a4karo
Ostatnio zmieniony 17 lut 2017, o 21:16 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: a4karo »

Ad. a)
\(\displaystyle{ f'_x = 4 x^{3} - 2(x+y)\\
f'_y = 4 y^{3} - 2(x+y)}\)


\(\displaystyle{ 4 x^{3} - 2(x+y)\\
4 y^{3} - 2(x+y)}\)


\(\displaystyle{ 4 x^{3} - 4 y^{3} = 0\\
x^{3} - y^{3} = 0}\)
Może teraz już pamięta, ale jak pisałem, to nie pamiętała
Ewelisialke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 lut 2017, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Ewelisialke »

Ominęłam to celowo bo widać że x=y
ODPOWIEDZ