funkcja uwiklana

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
klinsmann
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 gru 2006, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: eudezet
Podziękował: 5 razy

funkcja uwiklana

Post autor: klinsmann »

Sformulowac twierdzenie o istnieniu f-ji \(\displaystyle{ y=y(x)}\) uwiklanej rownaniem\(\displaystyle{ f(x,y)=0}\)

=============
Czy istnieje f-ja zmiennej x uwiklana rownaniem:
\(\displaystyle{ x^{2}-y+e^{xy}=1}\)
ktorej wykres przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\)

Wyznaczyc wzor na pochodne funkcji uwiklanej tym rownaniem.
ODPOWIEDZ