2 równania różniczkowe

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Mav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2006, o 14:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrowie
Podziękował: 1 raz

2 równania różniczkowe

Post autor: Mav »

\(\displaystyle{ y' + \frac{y}{x}}\)=\(\displaystyle{ y^{2}}\)\(\displaystyle{ \ln (x)}\)


\(\displaystyle{ y''' + y'' = sin2x}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

2 równania różniczkowe

Post autor: luka52 »

W pierwszym podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ y^2}\) - r. Bernoulliego

W drugim podstaw \(\displaystyle{ p = y''}\)
ODPOWIEDZ