Licząc pochodną doprowadziłem do tego
\(\displaystyle{ \lim_{h \to 0} \frac{h-\sqrt{25+h+6h}+5}{h}}\)
jeśli wyciągne h przed wyrażenia z licznika i mianownika (skracając te h) to pozbęde się h (dorzącego do zera) z mianownika ale dostane /h w ułamkach pirwiastka. jak to zrobić powinienem?
Między znacznikami 'tex' i '/tex' umieszczaj całe wyrażenie. luka52
pochodna z definicji funkcji 2 zmiennych
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
pochodna z definicji funkcji 2 zmiennych
\(\displaystyle{ \lim_{h \to 0} \frac{h-\sqrt{25+h+6h}+5}{h}=\lim_{h \to 0} \frac{h+5-\sqrt{25+7h}}{h}\frac{h+5+\sqrt{25+7h}}{h+5+\sqrt{25+7h}}=\lim_{h \to 0} \frac{h+3}{h+5+\sqrt{25+7h}}=\frac{3}{10}}\)