równanie rózniczkowe

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Awatar użytkownika
bufu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: GWO/3M/PZN
Pomógł: 1 raz

równanie rózniczkowe

Post autor: bufu »

\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx} + 2xy = xe^{-x^{3}}}\)

z góry dziekuje za pomoc

no i oczywiscie za wskazówkę co do zapisu
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 19:51 przez bufu, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

równanie rózniczkowe

Post autor: luka52 »

Rozwiąż najpierw r. jednorodne:
\(\displaystyle{ y' = -2xy}\)
A następnie zastosuj metodę uzmienniania stałej.
Awatar użytkownika
bufu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: GWO/3M/PZN
Pomógł: 1 raz

równanie rózniczkowe

Post autor: bufu »

dziękuję bardzo, niestety problem jest taki,
że nie miałam na ćwiczeniach ani jednego tematu z równań rózniczkowych, a prowadzący podał takie zadanie w przykładowym zestawie,
a we wtorek poprawka... dlatego szukam pomocy

także nie rozumiem nawet podpowiedzi, ale wstyd...
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

równanie rózniczkowe

Post autor: luka52 »

W celu rozwiązania r. jednorodnego rozdzielamy zmienne i obustronnie całkujemy:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{y} = -2x dx\\
\ln |y| = C - x^2\\
y =C_1 e^{-x^2}}\)

Uzmienniamy stałą:
\(\displaystyle{ y = u(x) e^{-x^2}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ y' = - 2 u x e^{-x^2} + u' e^{-x^2}}\)
Podstawiamy powyższe do równania:
\(\displaystyle{ - 2 u x e^{-x^2} + u' e^{-x^2} + 2 x u e^{-x^2} = x e^{-x^2}\\
u' = x \\
u = \frac{x^2}{2}\\
y = \frac{x^2}{2} e^{-x^2}}\)

Podejrzewam, że pomyliłeś się w przepisywaniu i nie powinno być tej trójki po prawej tylko dwójka.
Przeanalizuj rozwiązanie powyższe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
bufu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: GWO/3M/PZN
Pomógł: 1 raz

równanie rózniczkowe

Post autor: bufu »

dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ