Udowodnij równość

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
thesiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 4 razy

Udowodnij równość

Post autor: thesiu »

Hej!
Jesli mozecie to pomozcie w rozwiazaniu tego zadania.


Sprawdzić, że funkcja u = \(\displaystyle{ f(x,y) = \frac{1}{\sqrt{x^{2}+y{2}}} + \frac{1}{x}ln\frac{y}{x}}\) spełnia równanie \(\displaystyle{ x \frac{dy}{dx} + y \frac{dy}{dy} + u = 0}\)

Pozdrawiam:D

Nazywaj tematy tak, by dawały jakieś pojęcie o treści zadania.
luka52
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2007, o 22:55 przez thesiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

Udowodnij równość

Post autor: Amon-Ra »

Równanie pewnie zapisałeś z błędem, domyślam się, iż zamiast dy powinno być du w ilorazach różnicowych...
thesiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 4 razy

Udowodnij równość

Post autor: thesiu »

Fakt:) Dzieki za poprawienie:)
ODPOWIEDZ