Pochodne. Male pytanko

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
dudi999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 sty 2007, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Pochodne. Male pytanko

Post autor: dudi999 »

Witam
Mam pytanie dotyczace takiej pochodnej:


\(\displaystyle{ \frac{1}{(16-x-y)}}\)

Jaka bedzie pochodna po x z tego ulamka?? Taka??!!

\(\displaystyle{ \frac{-1}{(16-x-y)^2}}\)
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

Pochodne. Male pytanko

Post autor: Amon-Ra »

W liczniku nie będzie -1, tylko 1 - pochodna funkcji wewnętrznej to \(\displaystyle{ \frac{d}{dx}(16-x-y)=-1}\), zewnętrznej \(\displaystyle{ \frac{-1}{(16-x-y)^2}}\), minusy się znoszą.
ODPOWIEDZ