pochodna

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
crayan4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 14 sie 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

pochodna

Post autor: crayan4 »

Jaka jest pochodna z:

\(\displaystyle{ e^{x^2}}\)

??? Pomocy!!
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

pochodna

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ \left( e^{x^2} \right)' = \left(x^2\right)' e^{x^2} = 2xe^{x^2}}\)
ponieważ \(\displaystyle{ (e^{f(x)})'=f'(x)e^{f(x)}}\)
crayan4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 14 sie 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

pochodna

Post autor: crayan4 »

dzieki
ODPOWIEDZ