Wyznacz ekstrema
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 27 sie 2007, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wieluń
Wyznacz ekstrema
wyznacz max funcji \(\displaystyle{ y=x^{3}e^{-2x}}\)
wyznacz max funcji
\(\displaystyle{ y= 2x lnx}\)
wyznacz max funkcji
\(\displaystyle{ y=x^{3}e^{-x}}\)
wyznacz max funcji
\(\displaystyle{ y= 2x lnx}\)
wyznacz max funkcji
\(\displaystyle{ y=x^{3}e^{-x}}\)
Ostatnio zmieniony 28 sie 2007, o 10:28 przez praptaszynka, łącznie zmieniany 3 razy.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 27 sie 2007, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wieluń
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 27 sie 2007, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wieluń
Wyznacz ekstrema
dobra dzieki serdeczne:):)
jakby jeszcze jakiś przykład został rozwiazany byłabym bardzo szczesliwa
jakby jeszcze jakiś przykład został rozwiazany byłabym bardzo szczesliwa
- alia
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Wyznacz ekstrema
Nie ma takiej funkcji jak \(\displaystyle{ ln}\)wyznacz max funcji
\(\displaystyle{ y= 2\cdot x ln\cdot x}\)
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Wyznacz ekstrema
hmm, no na miejscu logarytmu naturalnego poczułbym się urażonyalia pisze:Nie ma takiej funkcji jak \(\displaystyle{ ln}\)wyznacz max funcji
\(\displaystyle{ y= 2\cdot x ln\cdot x}\)
pytanie tylko czym miałby być iloczyn funkcji przez liczbę....
- alia
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Wyznacz ekstrema
chodziło mi o to, że nie ma takiego zapisu jak \(\displaystyle{ \ln \,\cdot \, x}\)
funkcja zawsze powinna mieć argument i mówiąc funkcja logarytm mam na myśli \(\displaystyle{ \ln{x}}\), bo chyba nie potrafiłbyś narysować wykresu funkcji \(\displaystyle{ \ln}\) ?
Ps.
W pracach studentów niejednokrotnie można natknąć się na błędy tego typu:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }{\frac{\ln{x}}{x}}=\ln}\)
dlatego jestem na tym punkcie przewrażliwiona
funkcja zawsze powinna mieć argument i mówiąc funkcja logarytm mam na myśli \(\displaystyle{ \ln{x}}\), bo chyba nie potrafiłbyś narysować wykresu funkcji \(\displaystyle{ \ln}\) ?
Ps.
W pracach studentów niejednokrotnie można natknąć się na błędy tego typu:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }{\frac{\ln{x}}{x}}=\ln}\)
dlatego jestem na tym punkcie przewrażliwiona