mam problem z rozwiazaniem równania różniczkowego
\(\displaystyle{ y'-y/x=e^{y/x}}\)
podstawiałam y/x=t ale nic mi z tego nie wyszło
równanie różniczkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
równanie różniczkowe
Ee... nie możliwelwica pisze:ale nic mi z tego nie wyszło
\(\displaystyle{ y = xt y' = t + xt'\\
t + xt' - t = e^t\\
e^{-t} \, dt = \frac{dx}{x}}\)
I na pewno coś z tego wyjdzie!
równanie różniczkowe
Tak zrobiłam i w efekcie dostałam
\(\displaystyle{ -e^{-t}+C=lnx}\)
ale nie wiem co dalej z tym zrobić, po uzmiennieniu stałej otrzymałam
\(\displaystyle{ C(x)/e^{e^{-t}}=x}\)
i nie wiem co dalej ??
\(\displaystyle{ -e^{-t}+C=lnx}\)
ale nie wiem co dalej z tym zrobić, po uzmiennieniu stałej otrzymałam
\(\displaystyle{ C(x)/e^{e^{-t}}=x}\)
i nie wiem co dalej ??
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
równanie różniczkowe
\(\displaystyle{ -e^t = \ln |x| + C\\
e^{y/x} = - \ln |x| + C_1\\
e^{y/x} + \ln |x| = C_1}\)
I myślę, że najlepiej pozostawić to w takiej postaci uwikłanej (choć można bez większych problemów wyliczyć y(x)).
e^{y/x} = - \ln |x| + C_1\\
e^{y/x} + \ln |x| = C_1}\)
I myślę, że najlepiej pozostawić to w takiej postaci uwikłanej (choć można bez większych problemów wyliczyć y(x)).