[itam ,amm do rozwiazania taki o to przyklad, moglibyscie mi przypomniec jak sie liczy pochodna z pierwiastka
\(\displaystyle{ f(x)=sqrt[3]{x}}\)
Zapis wyrażenia poprawiłam, temat również.
ariadna
Pochodna funkcji z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
Pochodna funkcji z pierwiastkiem
Ostatnio zmieniony 16 sie 2007, o 17:19 przez PiotrekLegiaFan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podlasie
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 27 razy
Pochodna funkcji z pierwiastkiem
Ogólnie
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt[n]{x}=x^{\frac{1}{n}}}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{1}{n}x^{\frac{1}{n}-1}}\)
U Ciebie n=3,czyli
\(\displaystyle{ f'(x)=(\sqrt[3]{x})'=\frac{1}{3}x^{-\frac{2}{3}}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt[n]{x}=x^{\frac{1}{n}}}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{1}{n}x^{\frac{1}{n}-1}}\)
U Ciebie n=3,czyli
\(\displaystyle{ f'(x)=(\sqrt[3]{x})'=\frac{1}{3}x^{-\frac{2}{3}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
Pochodna funkcji z pierwiastkiem
ta, dzieki za info, po prostu robiekumplowi zadania zeby zdal,a jestem po maturze i od matury nie mialem styku z matma i zapomnialem;]