Policz pochodną następującej funkcji
\(\displaystyle{ y=\ln | \ln |x| |}\)
pochodna z wartością bezwzględna
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
pochodna z wartością bezwzględna
Hint:
Wykaż, że
\(\displaystyle{ (\ln |x|)' = \frac{1}{x}}\)
a potem skorzystaj z wzoru na pochodną funkcji złożonej.
Wykaż, że
\(\displaystyle{ (\ln |x|)' = \frac{1}{x}}\)
a potem skorzystaj z wzoru na pochodną funkcji złożonej.