\(\displaystyle{ \sqrt{\arctg 3x} + \frac{3x ^{5} }{e ^{x} } -11}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-(3x) ^{2} } \cdot (3x ^{2})' + \frac{(3x ^{5}+1)' \cdot e ^{x} - (3x ^{5} + 1) \cdot (e ^{x})' }{e ^{2x} }}\)
Drugi przykład :
\(\displaystyle{ \frac{\sin(2x-1)-6x}{ln(x)+4x ^{3} } -x ^{x}}\)
Czy pierwszy przykład dobrze wyprowadzam ?
I czy jest ktoś wstanie mi podpowiedzieć chociaż jak zacząć drugi przykład ?
Pochodne funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 sty 2016, o 18:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Pochodne funkcji
W pierwszym przykładzie chyba zapomniałeś o pierwiastku, czyli pierwszy wyraz powinien być wymożony przez : \(\displaystyle{ \frac{1}{2 \sqrt{\arctan3x} }}\) no i jeszcze powinno być \(\displaystyle{ (3x)'}\)zamiast\(\displaystyle{ (3x^2)'}\) no i też nie wiem po co ta jedynka w nawiasach w liczniku
Jeżeli chodzi o drugi przykład to pierwszy wyraz chyba najlepiej z wzoru na iloraz pochodnych, no a drugi wyraz to trzeba skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ x^x=e ^{(ln(x) \cdot x)}}\).
Jeżeli chodzi o drugi przykład to pierwszy wyraz chyba najlepiej z wzoru na iloraz pochodnych, no a drugi wyraz to trzeba skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ x^x=e ^{(ln(x) \cdot x)}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Pochodne funkcji
Kod: Zaznacz cały
https://lh3.googleusercontent.com/eTfYhuMD_wK9Rw6EwzQmas7rMKSDmDr4zztiWhwcV__7UnmDSUZgQ-9ccekoRfZGCEMudWVS52935IZ4M-ZQYT-Deq_CFhQH3BJvur01cTasCUl1Y_tUx9oQ7A
Ktoś jeszcze może się wypowiedzieć ?
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Pochodne funkcji
Dziękuję
a co do 2 przykładu :
\(\displaystyle{ \frac{(\sin(2x-1)-6x)'\cdot (ln(x)+4x ^{3} )- \sin(2x-1) \cdot (ln(x)+4x ^{3})' }{(ln(x)+4x ^{3}) ^{2} } - (x ^{x})'}\)
Czyli :
\(\displaystyle{ (\sin(2x-1)-6x)' = \cos(2x-1) \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ ln(x)+4x ^{3})'= \frac{1}{x \cdot ln10}}\)
Tak wyglądają te pochodne ?
a co do 2 przykładu :
\(\displaystyle{ \frac{(\sin(2x-1)-6x)'\cdot (ln(x)+4x ^{3} )- \sin(2x-1) \cdot (ln(x)+4x ^{3})' }{(ln(x)+4x ^{3}) ^{2} } - (x ^{x})'}\)
Czyli :
\(\displaystyle{ (\sin(2x-1)-6x)' = \cos(2x-1) \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ ln(x)+4x ^{3})'= \frac{1}{x \cdot ln10}}\)
Tak wyglądają te pochodne ?