Obliczanie pochodnej funkcji dwóch zmiennych.

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
user
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 sty 2005, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z choinki

Obliczanie pochodnej funkcji dwóch zmiennych.

Post autor: user »

Ma problem obklicczeniem pochodnej funkcji. NA początku przepraszam że umieszczam to w tym dziale ale naprawde nie znalazłwem odpowiednmiego miejsca dla tego wątku. Prosze moderatora o ewentualne przeniesienie.

Potrzebuje obliczyć pochodną funkcji F(x,y)=2x+y2

To jest tylko cczęśc mojego zadania ale jęlsi ktoś mi pomoże to z resztą sobie juz poradze. Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Obliczanie pochodnej funkcji dwóch zmiennych.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Wątek przeniosłem, oznaczenia poprawiłem. Rada na przyszłość -> czytaj opisy pod działami:)

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
user
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 sty 2005, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z choinki

Obliczanie pochodnej funkcji dwóch zmiennych.

Post autor: user »

Dzięki za zrozumienie. Widzę że są na forum ludzcy moderatorzy:) Do wskazówek sie dostosuje

Ps jak na tym forum uzyskać ztakie znaki jak potęga pierwiaste itp trzeba pisac w wordzie i exelu i kopiować czy jest jakiś inny sposób ?
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Obliczanie pochodnej funkcji dwóch zmiennych.

Post autor: olazola »

Należy policzyć pochodne cząstkowe:

\(\displaystyle{ F_{x}=2\\F_{y}=2y}\)
user
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 sty 2005, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z choinki

Obliczanie pochodnej funkcji dwóch zmiennych.

Post autor: user »

mogła bs napisac mi wyprowadzenie tego? będe naprawde wdzięczny
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Obliczanie pochodnej funkcji dwóch zmiennych.

Post autor: olazola »

Tutaj nie ma co wyprowadzac: jeśli liczysz pochodną po x to wszytko oprócz x traktujesz jako parametr (inaczeje traktujesz to jako zwykłą liczbę) a pochodna po czymś takim jest równa 0, czyli liczysz tylko pochodną po x.
\(\displaystyle{ F_{x}=(2x)^\prime+(y^2)^\prime=2+0=2}\)
ODPOWIEDZ