Pochodna funkcji f(x)=|x|.

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
sabada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2005, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: świętokrzyskie

Pochodna funkcji f(x)=|x|.

Post autor: sabada »

Ile wynosi pochodna z wartości bewzględnej liczby x nie mogę nigdzie znaleść
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Pochodna funkcji f(x)=|x|.

Post autor: g »

no rozpisz |x| z definicji i zrozniczkuj normalnie dla dodatnich i ujemnych...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Pochodna funkcji f(x)=|x|.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Zapoznaj się z regulaminem. Temat wątku poprawiłem.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
sabada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2005, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: świętokrzyskie

Pochodna funkcji f(x)=|x|.

Post autor: sabada »

dziękuję za podpowiedz
czyli 1 dla dodatnich i -1 dla ujemnych
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Pochodna funkcji f(x)=|x|.

Post autor: liu »

I w zerze nie istnieje, bo lim[h->0] [f(h)-f(0)]/h nie istnieje - z lewej strony jest -1, z prawej 1:)
ODPOWIEDZ