Witam,
Najpierw powiem co wiem, a potem zadam pytanie.
Dla funkcji \(\displaystyle{ f(x) = x^4 - 2x^2}\) trzeba znaleźć ekstrema funkcji i punkty przegięcia.
Po przyjrzeniu się funkcji zauważam, że zeruje się ona w punktach:
\(\displaystyle{ x_0 = 0}\)
\(\displaystyle{ x_1 = -\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x_2 = \sqrt{2}}\)
Po czym liczę kolejne pochodne funkcji aż dojdę do pochodnych zerowych.
\(\displaystyle{ f'(x) = 4x^3 - 4x}\)
\(\displaystyle{ f''(x) = 12x^2 - 4}\)
\(\displaystyle{ f^{(3)} (x) = 24x}\)
\(\displaystyle{ f^{(4)} (x) = 24}\)
reszta pochodnych to już zera
Liczę przegięcia.
\(\displaystyle{ f'(0) = 0}\) (nie wiemy co to za przegięcie)
\(\displaystyle{ f'(-\sqrt{2} ) = -8\sqrt{2} + 4\sqrt{2}}\) (ponieważ pochodna jest nieparzysta a wartość jej jest \(\displaystyle{ \neq}\) 0 to jest to punkt przegięcia)
\(\displaystyle{ f'(\sqrt{2}) = 8\sqrt{2} - 4\sqrt{2}}\) (ponieważ pochodna jest nieparzysta a wartość jej jest \(\displaystyle{ \neq}\) 0 to jest to punkt przegięcia)
\(\displaystyle{ f''(0) = -4}\)(ponieważ pochodna jest parzysta a wartość jej jest \(\displaystyle{ \neq}\) 0 oznacza, że nie jest to punkt przegięcia)
I tutaj utknąłem, jestem w stanie na podstawie tego co zrobiłem narysować mniej-więcej jak funkcja \(\displaystyle{ x^4 -2x^2}\) wygląda (ramiona do góry, przecięcia w \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), i odbicie od dołu w punkcie 0), ale za nic nie wiem jakie są dokładne wartości ekstremów tej funkcji.. mógłbym jedynie podać przedziały w których występują.
Proszę o metodę wyliczania ekstremów.
Dziękuję:)
Ekstrema funkcji i punkty przegięcia
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Ekstrema funkcji i punkty przegięcia
Masz pewną nieścisłość: czym się rożni punkt przegięcia od ekstremum?
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Ekstrema funkcji i punkty przegięcia
Pierwsza pochodna Źle policzona powinno być \(\displaystyle{ 4x^{3}-4x=4x(x^{2}-1)}\) Pochodna zeruje się dla \(\displaystyle{ x \in \left\{ -1,0,1\right\}}\) i sprawdzasz czy posiada ona ekstrema w tych punktach i czy są to minima czy maksima, dalej podstawiasz te wartości pod wzór funkcji \(\displaystyle{ f}\).
Ostatnio zmieniony 28 cze 2014, o 15:30 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \left\{ ... \right\}
Powód: Nawiasy klamrowe to \left\{ ... \right\}
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 cze 2014, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Ekstrema funkcji i punkty przegięcia
Do: kamil13151
Punkty przegięcia to taka wartość \(\displaystyle{ x}\) gdzie wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) z jednej strony są \(\displaystyle{ <0}\) a z drugiej \(\displaystyle{ >0}\).
A ekstrema to wartości x dla których \(\displaystyle{ f(x)}\) przyjmuje największą, bądź najmniejszą wartość w pewnym sąsiedztwie \(\displaystyle{ S(x_0,\delta)}\) dla \(\displaystyle{ \delta >0}\).
Do: Zahion
Poprawiłem znak, źle go przepisałem:)
Czyli rozumiem, że ekstrema funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) mają taką samą wartość jak miejsca zerowe \(\displaystyle{ f'(x)}\).
Dziękuję za konkretną odpowieź:)
Punkty przegięcia to taka wartość \(\displaystyle{ x}\) gdzie wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) z jednej strony są \(\displaystyle{ <0}\) a z drugiej \(\displaystyle{ >0}\).
A ekstrema to wartości x dla których \(\displaystyle{ f(x)}\) przyjmuje największą, bądź najmniejszą wartość w pewnym sąsiedztwie \(\displaystyle{ S(x_0,\delta)}\) dla \(\displaystyle{ \delta >0}\).
Do: Zahion
Poprawiłem znak, źle go przepisałem:)
Czyli rozumiem, że ekstrema funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) mają taką samą wartość jak miejsca zerowe \(\displaystyle{ f'(x)}\).
Dziękuję za konkretną odpowieź:)
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Ekstrema funkcji i punkty przegięcia
Nie. Poczytaj o warunku koniecznym i wystarczającym istnienia ekstremum lokalnego. W Twoim zadaniu miejsca zerowe pochodnej to \(\displaystyle{ -1, 0, 1}\) Funkcja przyjmuje minima w punktach \(\displaystyle{ -1, 1}\) a maksimum w punkcie \(\displaystyle{ 0}\), aby wyliczyć te wartości ( tj. jakie są te minima/maksima) należy podstawić owe punkty do wzoru funkcji \(\displaystyle{ f}\). Mamy więc, że \(\displaystyle{ f(-1)=f(1)=-1}\) jest to minimum lokalne i \(\displaystyle{ f(0) = 0}\) jest to maksimum lokalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Ekstrema funkcji i punkty przegięcia
To jest jedna wielka bzdura.Demo pisze:Punkty przegięcia to taka wartość \(\displaystyle{ x}\) gdzie wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) z jednej strony są \(\displaystyle{ <0}\) a z drugiej \(\displaystyle{ >0}\).
Ta definicja to skąd?Demo pisze:A ekstrema to wartości x dla których \(\displaystyle{ f(x)}\) przyjmuje największą, bądź najmniejszą wartość w pewnym sąsiedztwie \(\displaystyle{ S(x_0,\delta)}\) dla \(\displaystyle{ \delta >0}\).
Mówisz o punktu przegięcia przy pierwszej pochodnej!Demo pisze:\(\displaystyle{ f'(-\sqrt{2} ) = -8\sqrt{2} + 4\sqrt{2}}\) (ponieważ pochodna jest nieparzysta a wartość jej jest \(\displaystyle{ \neq}\) 0 to jest to punkt przegięcia)