Wykazać, że granica nie istnieje.

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
wielkidemonelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 68 razy

Wykazać, że granica nie istnieje.

Post autor: wielkidemonelo »

Wykazać, że nie istnieje \(\displaystyle{ lim_{(x,y) \rightarrow (0,0)}f(x,y)}\) funkcji:

\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} \frac{tg(x^2+2y)}{2x+y} , y \neq -2x\\ 0 , y=-2x\end{cases}}\)

Jakie dobrać podciągi? Zawsze wychodzi mi 0.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Wykazać, że granica nie istnieje.

Post autor: Adifek »

Bierzesz \(\displaystyle{ (0,\frac{1}{n})}\) i dostajesz dwójeczkę jak się patrzy
ODPOWIEDZ