pochodna funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

pochodna funkcji

Post autor: tomi140 »

Witam. Mam duzy problem z rozwiazaniem zadania, bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu.

OBLICZYC GRADIENT DANEJ FUNKCJI W PUNKCIE P=(0,1,0)

\(\displaystyle{ u(x,y,z) = ln\sqrt{(x+y)^2+z^2} +arctg( \frac{z}{x+y} )}\)

BARDZO PROSZE O POMOC, SIEDZE NAD TYM ZADANIEM JUZ DLUGO I NIE POTRAFIE GO NADAL ROZWIAZAC
miodzio1988

pochodna funkcji

Post autor: miodzio1988 »

policz pochodne czastkowe najpierw
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

pochodna funkcji

Post autor: tomi140 »

liczyłem ale nie jestem pewien czy dobrze robie,

\(\displaystyle{ \frac{dU}{dx} = \frac{1}{ \sqrt{(x+y)^2+z^2} } * (2x+2y) + \frac{1}{1+(\frac{z}{x+y})^2}}\)
miodzio1988

pochodna funkcji

Post autor: miodzio1988 »

drugi skladnik do bani
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

pochodna funkcji

Post autor: tomi140 »

mozesz napisac jak ma byc?
miodzio1988

pochodna funkcji

Post autor: miodzio1988 »

O pochodnej wewnetrznej zapomniales
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

pochodna funkcji

Post autor: tomi140 »

chodzi o pochodna wewnetrzna arctg?
ODPOWIEDZ