Proszę o pomoc przy wyznaczeniu pochodnych funkcji:
Wyznaczyć gradient funkcji:
\(\displaystyle{ u \left( x,y,z \right) = \ln \left( \sqrt{ \left( x+y \right) ^2+z^2} + \arctan \left( \frac{z}{x+y} \right)}\)
w pkt \(\displaystyle{ (0,1,0)}\)
wyznaczenie pochodnych
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
wyznaczenie pochodnych
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, o 15:28 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
wyznaczenie pochodnych
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{ \partial x} = \frac{1}{ \sqrt{x^2+2xy+y^2+z^2} }}\) razy cos czego nie wiem
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{dy} = \frac{1}{1+( \frac{z}{x+y} )^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{dz} = \frac{1}{(x^2+2xy+y^2+z^2}}\) razy cos \(\displaystyle{ + \frac{1}{1+( \frac{z}{x+y} )^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{dy} = \frac{1}{1+( \frac{z}{x+y} )^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{dz} = \frac{1}{(x^2+2xy+y^2+z^2}}\) razy cos \(\displaystyle{ + \frac{1}{1+( \frac{z}{x+y} )^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
wyznaczenie pochodnych
Źle to wszystko wygląda .
Wróć do tematu "pochodna funkcji złożonej"
A.. i zdecyduj się, gdzie kończy się nawias od logarytmu.
Wróć do tematu "pochodna funkcji złożonej"
A.. i zdecyduj się, gdzie kończy się nawias od logarytmu.