Pochodna, ekstrema i monotoniczność. Ten konkretny przykład

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Pochodna, ekstrema i monotoniczność. Ten konkretny przykład

Post autor: Pedersen »

Jak rozwiązać ten przykład \(\displaystyle{ e^{ \frac{1}{x^2*(x+1)}}}\)? nie mam odpiwiedzi a chcialbym wiedziec czy dobrze kombinuje
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Pochodna, ekstrema i monotoniczność. Ten konkretny przykład

Post autor: waliant »

to pokaż jak kombinujesz
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Pochodna, ekstrema i monotoniczność. Ten konkretny przykład

Post autor: Pedersen »

odnosnie wykladnika potegi mam zastoswac wzor (pochodna/pochodna) czy moge to zamisac do potegi -1 czy moge wymnożyc to co jest w liczniku ?
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Pochodna, ekstrema i monotoniczność. Ten konkretny przykład

Post autor: waliant »

Pedersen pisze:odnosnie wykladnika potegi mam zastoswac wzor (pochodna/pochodna) czy moge to zamisac do potegi -1 czy moge wymnożyc to co jest w liczniku ?

Nie wiem czy Cię zrozumiałem, ale jeśli chodzi o policzenie pochodnej to wymnóż to co jest w mianowniku wykładnika i skorzystaj z wzoru na pochodną złożenia. W tym przypadku \(\displaystyle{ \left( e ^{f(x)} \right)' =e ^{f(x)} \cdot f'(x)}\) gdzie oczywiście \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x ^{3}+x ^{2} }}\).
ODPOWIEDZ