Czy zachodzą podane równości

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
madziula1784
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Czy zachodzą podane równości

Post autor: madziula1784 »

1) Czy dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f:\mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}^{2}}\) klasy \(\displaystyle{ C^{2}}\)
zachodzi równość: \(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{2}f }{ \partial x \partial y} = \frac{\partial ^{2}f}{ \partial y \partial x}}\) na \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}}\) ?

2) Czy dowolna funkcja \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^{n} \rightarrow \mathbb{R}}\) klasy \(\displaystyle{ C^{1}}\), której pochodne cząstkowe zerują się na \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{n}}\) jest stała?
Awatar użytkownika
KowalskiMateusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

Czy zachodzą podane równości

Post autor: KowalskiMateusz »

1)
Chyba miało być
\(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}}\)?

Tak zachodzi na mocy twierdzenia Schwarza jeśli oczywiście 2 pochodne cząstkowe mieszane są ciągłe.
Czyli \(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{2}f }{ \partial x \partial y}, \frac{\partial ^{2}f}{ \partial y \partial x}}\) muszą być ciągłe.
ODPOWIEDZ