ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
Prosze o pomoc w znalezieniu ekstremum funkcji..
\(\displaystyle{ e^{-x^2-xy-y^2}(5x+7y-25)}\)
Policzylam pochodne pierwszego rzędu:
\(\displaystyle{ \frac{df}{dx} = e^{-x^2-xy-y^2}(-2x-y)(5x+7y-25+5)\\ \frac{df}{dy} = e^{-x^2-xy-y^2}(-2y-x)(5x+7y-25+7)}\)
jednak nie mam pojęcia jak rozwiązać układ równan ..
\(\displaystyle{ e^{-x^2-xy-y^2}(5x+7y-25)}\)
Policzylam pochodne pierwszego rzędu:
\(\displaystyle{ \frac{df}{dx} = e^{-x^2-xy-y^2}(-2x-y)(5x+7y-25+5)\\ \frac{df}{dy} = e^{-x^2-xy-y^2}(-2y-x)(5x+7y-25+7)}\)
jednak nie mam pojęcia jak rozwiązać układ równan ..
Ostatnio zmieniony 25 maja 2013, o 12:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 320
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
Kiedy te wyrażenia będą równe zeru? Jak Ten "duży nawias" będzie zerem.
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
wiem i zrobiłam taki układ równań wykluczając już e jednak nie udało mi sie. Przyrównałam te dwa równania do siebie i wyciągnełm przed nawias wyrażenie \(\displaystyle{ (5x +7y -25)}\) jednakże nic mi to nie dało. również mnożyłam wszystko i wychodził mi sprzeczny układ ..
-
- Użytkownik
- Posty: 320
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
niestety ale w odpowiedziach są punkty stacjonarne, więc gdzies sie gubie..
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb
- Pomógł: 6 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
Nie chce mi się teo ręcznie rospisywać, ale widać że po wymnożeniu możesz równoważnymi przekształceniami dobrowadzić to do ładnej postaci.
... B7+%3D0%5D
... B7+%3D0%5D
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
niestety ale właśnie przemnożylam druge równanie razy -2 zeby sie skróciły potęgi i mimo tego wychodzi mi \(\displaystyle{ x = 5 + \frac{3}{3y} - \frac{7y}{5}}\) i jak włoże ten x do równania to wychodza maskarycze licby do obliczenia ... mozna to zrobic jakos inaczej? o mam przemnozyc?